21 501-20 Europese Raad

Nr. 1382 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 november 2018

Hierbij bied ik u namens het kabinet de uitkomsten van de maatschappelijke consultaties betreffend de toekomst van de Europese Unie (EU) aan. In bijlage treft u de rapporten van de twee onafhankelijke organisaties die deze consultaties hebben uitgevoerd, zijnde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Verwey Jonker Instituut1.

Tijdens de informele Europese Raad op 23 februari 2018 is door lidstaten besloten uitvoering te geven aan het oorspronkelijk Franse initiatief om maatschappelijke consultaties te organiseren betreft de toekomst van de Europese Unie (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1307). Voor het kabinet is het van belang geweest bij de invulling van de consultaties dat deze openstaan voor alle meningen, transparant en onpartijdig zijn georganiseerd, en passen in de Nederlandse context waar sprake is van een actief maatschappelijk debat over de EU met ruimte voor uiteenlopende politieke perspectieven. Het kabinet heeft u eerder per brief over deze uitgangspunten geïnformeerd (Kamerstuk 21 501-20, nr. 1320).

Het SCP heeft een overzicht gemaakt van zorgen en wensen van Nederlanders ten aanzien van de EU, op basis van beschikbaar enquêtemateriaal aangevuld met kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Het SCP voorziet in een afsluitende beschouwing over hoe Nederlanders denken over de toekomst van de EU. Het SCP zal de bevindingen van zijn onderzoek begin 2019 ook als een SCP-publicatie uitbrengen. Die versie zal iets uitgebreider zijn dan het rapport dat nu als onderdeel van de Nederlandse burgerconsultaties bij het EU-Voorzitterschap wordt ingediend. In aanvulling op het SCP onderzoek zijn burgerdialogen uitgevoerd door het Verwey Jonker Instituut. Deze gaan in op de vraag welke thema’s de Nederlandse bevolking prioriteert als het gaat om de toekomst van Europa in de komende vijf tot tien jaar.

De uitkomsten worden door het kabinet aangeboden aan het Oostenrijks Voorzitterschap. Naar alle waarschijnlijkheid zal het Voorzitterschap de uitkomsten van de consultaties in alle lidstaten vervolgens, onder begeleiding van een gezamenlijk verslag, aanbieden aan de Europese Raad van december 2018. Tevens zal dit als inbreng dienen voor de discussie over de toekomst van de EU tijdens de informele Europese Raad in Sibiu, Roemenië, op 9 mei 2019.

Het kabinet zal de uitkomsten van de maatschappelijke consultaties meenemen als onderdeel in de bredere visie op de toekomstige ontwikkelingen van de Europese Unie, die uiteen zal worden gezet in de Kamerbrief betreft de «Staat van de Europese Unie».

De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven