21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 945 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 oktober 2012

Op 25 september 2012 vond er een informeel overleg plaats tussen de ministers van Financiën van Finland, Duitsland en Nederland in Helsinki. Naar aanleiding van uw verzoek van 27 september jl. om de Tweede Kamer tijdig voor het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin Raad te informeren over de uitkomsten van dit overleg ga ik via deze brief nader op deze bijeenkomst in.

Ik hecht er aan om hierbij te benadrukken dat de ontmoeting een informele bijeenkomst betrof met gelijkgestemden. Er is gesproken over de actuele onderwerpen ten aanzien van de schuldencrisis. Gezien de overeenkomsten tussen de standpunten die de drie landen in de crisis op verschillende dossiers innemen is het wenselijk en opportuun om dergelijke overleggen te hebben.

Tijdens het overleg zijn een aantal onderwerpen aan de orde gekomen waar ik in de brief kort op in zal gaan. Voor de volledigheid stuur ik u in de bijlage1) de gezamenlijke verklaring mee die na afloop van de bijeenkomst werd uitgebracht.

Kwetsbare landen

Allereerst hebben we hebben kort stilgestaan bij de recente positieve Ierse en Portugese voortgangsrapportages van de Trojka. Ten aanzien van het Griekse leningenprogramma hebben we benadrukt dat we de volledige voortgangsrapportage afwachten voordat we hierover een besluit kunnen nemen.

Daarnaast hebben we onderstreept dat de implementatie van het Europese Semester van belang is voor het waarborgen van de financiële stabiliteit in de eurozone. Ik heb dit ook altijd benadrukt: het is aan landen zelf om maatregelen te nemen om het vertrouwen van de financiële markten te behouden. We hebben daarom met betrekking tot de onrust op de financiële markten ten aanzien van Spanje benadrukt dat het van belang is dat Spanje de hervormingsagenda implementeert.

Bankentoezicht

Ook hebben wij gesproken over een gezamenlijk bankentoezicht waarbij we het eens zijn over het belang van snelle vooruitgang op dit terrein. Echter, gezien de complexiteit van dit onderwerp hebben we benadrukt dat kwaliteit boven snelheid moet gaan. Een Europees toezichtmechanisme voor banken vergt een goed doordachte governance-structuur en een heldere verdeling van bevoegdheden. Het toezichthoudende orgaan dat binnen de ECB zal worden opgericht zal bovendien verantwoording moeten afleggen aan de Europese ministers van Financiën, het Europees Parlement en de nationale parlementen.

Voor een uitgebreidere toelichting over de positie van het kabinet ten aanzien van dit punt verwijs ik u naar de Kamerbrief «Europees toezichtmechanisme voor banken en directe herkapitalisatie door het ESM» van maandag 1 oktober met kenmerk FM/2012/1415 M.

Tijdens het bezoek werd ook onderstreept dat moet worden gewerkt aan de voorbereidingen binnen de Eurogroep voor het rapport van de President van de Europese Raad over het bereiken van een volwaardige economische en monetaire unie.

ESM-instrument voor directe herkapitalisatie

Ten slotte hebben we gesproken over de beginselen die ten grondslag moeten liggen aan directe herkapitalisatie van banken binnen het ESM. Het Europees toezichtmechanisme voor banken moet allereerst effectief zijn. Daarbij zijn wij van mening dat er in ieder geval aan de volgende principes moet zijn voldaan:

  • Niet alleen het besluit over de introductie van het instrument, maar ook beslissingen over de inzet in individuele gevallen dienen te worden genomen door middel van een regulier ESM-besluit en een Memorandum of Understanding;

  • Wanneer het ESM direct banken kan herkapitaliseren blijven «legacy assets» echter onder de verantwoordelijkheid van nationale overheden.

  • Herkapitalisatie moet altijd plaatsvinden op basis van geschatte reële economische waarde;

  • Directe herkapitalisatie moet plaatsvinden volgens een drietrapsraket: eerst moeten private verliezen worden genomen, vervolgens moeten nationale publieke middelen worden ingezet en pas in laatste instantie kan aanspraak worden gemaakt op steun via het instrument van directe herkapitalisatie.

Ik hoop u via deze brief voldoende te hebben geïnformeerd.

1) Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven