21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

31 941 Kredietcrisis 2008/2009

Nr. 897 BRIEF VAN DE ALGEMENE REKENKAMER

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2012

De Algemene Rekenkamer zet in toenemende mate producten online om informatie inzichtelijk te maken en te delen. Met deze brief informeren wij de Tweede Kamer over twee nieuwe webproducten. Onze website www.rekenkamer.nl is het instrument om webproducten te lanceren over thema’s waarvoor wij blijvende aandacht vragen. Digitalisering brengt met zich mee dat we de presentatie en ordening van onze informatie aanpassen waardoor het mogelijk is die thema’s vanuit verschillende gezichtspunten te benaderen.

Op 22 maart 2012 gaat onze themasite over de kredietcrisis online. Op deze site is al ons onderzoeksmateriaal gecompileerd dat over dit onderwerp in vijf rapportages sinds mei 2009 is uitgebracht. Ons voornemen is deze website elk kwartaal te actualiseren toegespitst op de ingezette staatsinterventies. De actualisering zal gaan over belangrijke wijzigingen in de interventies, de voorwaarden en ander relevante nieuws. Een keer per jaar worden de jaarcijfers van het Ministerie van Financiën over dit onderwerp geactualiseerd. Hierdoor blijft er zicht op de bedragen en garanties die door de Staat zijn gegeven aan de begunstigde financiële instellingen. In juni a.s. zal de actualisatie van cijfers over 2011 plaatsvinden. De themasite is ook geschikt voor tablets. Een Engelstalige versie van deze site volgt binnenkort.

Op 22 maart wordt ook ons webdossier over het thema EU-governance online gezet op www.rekenkamer.nl. In dit webdossier wordt aandacht besteed aan verschillende aspecten van de bestrijding van de huidige economische en financiële crisis op EU-niveau. Meer in het bijzonder wordt er informatie gegeven over:

  • De verschillende financiële instrumenten die worden ingezet om EU-lidstaten die in de problemen zijn gekomen bij te staan;

  • Het beleid dat binnen de EU wordt ontwikkeld om de begrotingsdiscipline binnen de EU-lidstaten te versterken;

  • Het beleid dat de EU ontwikkelt om de economische prioriteiten van de Unie te (blijven) halen.

Het webdossier wordt in het komende jaar verder uitgebouwd. Verder wordt de vertaalde versie binnenkort ook op de Engelstalige website van de Algemene Rekenkamer geplaatst. Het dossier zal op termijn ook onze analyses gaan bevatten van lacunes in de governance-structuren op EU-niveau rond de economische en financiële crisis. De bedragen die in het webdossier zijn opgenomen ten aanzien van de verschillende financiële instrumenten die worden ingezet om lidstaten in financiële nood bij te staan zullen maandelijks worden geactualiseerd.

Wij hopen de informatiepositie van uw Kamer te versterken door het bieden van een actueel inzicht in de ontwikkelingen op de bovengenoemde terreinen.

Algemene Rekenkamer

drs. Saskia J. Stuiveling, president

dr. Ellen M.A. van Schoten RA, secretaris

Naar boven