21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1016 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2013

Zoals ik in het verslag van de Eurogroep van 4 maart (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1015) aangegeven heb, streeft de Eurogroep naar goedkeuring van een steunprogramma voor Cyprus in maart. De Eurogroep heeft op 4 maart het vertrouwen uitgesproken de onderhandelingen over een steunprogramma voor Cyprus snel te kunnen afronden nu de nieuwe regering is geïnstalleerd. Na deze vergadering zijn experts van de Trojka-instellingen afgereisd naar Cyprus om gesprekken met de nieuwe regering te hervatten. Aanstaande vrijdag 15 maart zal een extra Eurogroep worden ingelast om de voortgang van deze gesprekken tussen de Trojka en Cyprus te bespreken.

In deze Eurogroep zullen naar verwachting de contouren van het steunprogramma worden besproken. Zoals eerder met de Tweede Kamer besproken in de meest recente Algemene Overleggen over de Eurogroep/Ecofin is voor het kabinet daarbij een aantal randvoorwaarden van belang. Ten eerste, moet een programma voor Cyprus leiden tot een houdbare overheidsschuld, waarmee Cyprus in staat wordt gesteld het leningenprogramma af te lossen en hernieuwde economische groei mogelijk wordt. Ten tweede, moet de omvang van het programma beperkt blijven. Ten derde, is het kabinet van mening dat een eventueel steunprogramma gepaard moet gaan met conditionaliteiten gericht op het op orde brengen van de Cypriotische economie en begroting. Ten vierde, is het kabinet van mening dat het IMF naast betrokkenheid in de vorm van technische expertise ook financieel moet deelnemen in het programma. Ten vijfde, is het van belang dat de omvang van de Cypriotische financiële sector in omvang afneemt ten opzichte van de economie en in lijn komt met de gemiddelde omvang van de financiële sector in andere EU-lidstaten. Tenslotte hecht het kabinet eraan dat er voldoende waarborgen zijn dat witwassen adequaat wordt aangepakt.

Vanzelfsprekend zal ik in de vergadering van de Eurogroep van aanstaande vrijdag geen onomkeerbare besluiten nemen alvorens hierover overleg heeft plaatsgevonden met de Tweede Kamer. Ik zal de Tweede Kamer vooraf in de gelegenheid stellen om over het steunprogramma te oordelen.

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven