21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 1209 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 januari 2013

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan van de informele Raad Algemene Zaken van 20 en 21 januari 2013.

De minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

Geannoteerde agenda van de informele Raad Algemene zaken van 20-21 januari 2013

Tijdens de informele Raad Algemene Zaken (RAZ) is een gedachtenwisseling voorzien over de versterking van democratische legitimiteit en verantwoording van de Unie. Naast de lidstaten zullen ook vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Oireachtas (het nationale Ierse parlement), de Noord-Ierse Executive en de kandidaat-lidstaten deelnemen aan een deel van het programma. Aangezien minister Timmermans verplichtingen heeft in verband met het staatsbezoek naar Brunei en Singapore zal Nederland tijdens de informele bijeenkomst op hoogambtelijk niveau worden vertegenwoordigd. Uw Kamer zal zoals gebruikelijk een verslag ontvangen.

Het kabinet is momenteel doende zijn visie op de Europese agenda, met een tijdshorizon van vier tot acht jaar, neer te leggen in de jaarlijkse Staat van de Europese Unie. Deze zal uw Kamer worden aangeboden met het oog op het geplande debat met de Tweede Kamer over de Staat van de Unie. In «de Staat» zal uitgebreid aandacht worden geschonken aan het thema democratische legitimiteit. Nederland zal tijdens de informele bijeenkomst een open oor houden voor constructieve ideeën en concepten die daar mogelijk op het punt van democratische legitimiteit zullen worden besproken en deze waar nuttig meenemen in de Staat. Het kabinet is gaarne bereid om tijdens het debat over de Staat hierover diepgaand met uw Kamer van gedachten te wisselen.

Democratische legitimiteit is de vierde pijler van het in december 2012 verschenen rapport Van Rompuy over de toekomst van de EMU. Van Rompuy en zijn drie coauteurs (Commissievoorzitter Barroso, ECB-president Draghi en eurozone voorzitter Juncker) benadrukken in het rapport het belang van democratische legitimiteit en verantwoording voor een goed functionerende EMU. Het rapport schetst onder andere hoe versterking daarvan gestalte zou kunnen krijgen, met name via het Europees Parlement en de nationale parlementen.

Nederland onderschrijft het belang van adequate democratische legitimiteit in het kader van het versterken van de EMU. Daarbij heeft het kabinet eerder al benadrukt dat goed moet worden gekeken naar mogelijkheden om de rol van nationale parlementen te versterken. Dit gezien het karakter van afspraken die binnen de eurozone worden gemaakt, die in veel gevallen nauw verband houden met nationaal begrotings- en economisch beleid.

Naast adequate betrokkenheid van nationale parlementen is ook het proces en de wijze van voorbereiding rondom Europese Raden een belangrijk aandachtspunt voor Nederland waar het gaat om het verstevigen van de democratische legitimiteit. Aangezien de Europese Raad een aandrijvende rol speelt in de beleids- en besluitvorming gericht op bestrijding van de huidige crisis, is het essentieel dat Europese Raadsbijeenkomsten adequaat en tijdig wordt voorbereid via de geëigende gremia. In dit verband zal Nederland pleiten voor herwaardering van de rol van de RAZ bij de voorbereiding van Europese Raden, maar ook voor gedegen en transparante voorbereiding van eurozonetoppen, om daarmee ook de betrokkenheid van de Kamer in het voorbereidingstraject veilig te stellen.

Naar boven