Aan de orde zijn de stemmingen in verband met het wetsvoorstel Wijziging van onder meer de Wet op het basisonderwijs, de Interimwet op het speciaal onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs inzake het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (Gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid) (24778).

(Zie vergadering van 5 februari 1997.)

De voorzitter:

In de vergadering van 30 januari 1997 is het amendement-Lilipaly c.s. (stuk nr. 14) door de regering overgenomen.

In de vergadering van 5 februari 1997 zijn het amendement-Bremmer/Van der Vlies (stuk nr. 28) en het gewijzigde amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 33) door de regering overgenomen.

Artikel I, aanhef, de onderdelen A t/m E, onderdeel F, aanhef en artikel 110a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 24, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 24 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Artikel 110b, eerste lid, wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel 110b, tweede lid en derde lid, aanhef en onderdeel a worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bremmer (stuk nr. 18, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, de groep-Nijpels, de SGP, GroenLinks en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 18 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel b wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 30, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat dit amendement met algemene stemmen is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 30 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Onderdeel c, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 30, I), wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen d t/m f worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde derde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 26, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van GroenLinks en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 26 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het vierde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het vijfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 32, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdA, D66, het CDA, de VVD, de groep-Nijpels, de CD, de SP en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is aangenomen.

Ik stel vast, dat door de aanneming van dit amendement de andere op stuk nr. 32 voorkomende amendementen als aangenomen kunnen worden beschouwd.

Het zesde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rabbae (stuk nr. 32, I), wordt zonder stemming aangenomen.

Het zevende t/m negende lid worden zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Bremmer (stuk nr. 16, I).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van het CDA, het GPV, de SGP, de RPF en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Ik stel vast, dat door de verwerping van dit amendement de andere op stuk nr. 16 voorkomende amendementen als verworpen kunnen worden beschouwd.

Het tiende lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het elfde lid wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 110b wordt zonder stemming aangenomen.

In stemming komt het amendement-Rabbae (stuk nr. 25).

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de groep-Nijpels en het lid Hendriks voor dit amendement hebben gestemd en die van de overige fracties ertegen, zodat het is verworpen.

Artikel 110c wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 110d t/m 110f worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen G t/m H worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel I wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel II, aanhef, de onderdelen A t/m E, onderdeel F, aanhef, artikel 106a en artikel 106b, eerste en tweede lid, worden zonder stemming aangenomen.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 30, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde en vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het zesde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rabbae (stuk nr. 32, II), wordt zonder stemming aangenomen.

Het zevende t/m elfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 106b wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 106c t/m 106e worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel F wordt zonder stemming aangenomen.

De onderdelen G en H worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel II wordt zonder stemming aangenomen.

Artikel III, aanhef, de onderdelen A t/m C en onderdeel D, aanhef en artikel 118a en artikel 118b, eerste en tweede lid, worden zonder stemming aangenomen.

Het derde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Cornielje c.s. (stuk nr. 30, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Het vierde en vijfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het zesde lid, zoals het is gewijzigd door de aanneming van het amendement-Rabbae (stuk nr. 32, III), wordt zonder stemming aangenomen.

Het zevende t/m het elfde lid worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel 118b wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen 118c t/m 118f worden zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde onderdeel D wordt zonder stemming aangenomen.

Het gewijzigde artikel III wordt zonder stemming aangenomen.

De artikelen IV t/m VIII en de beweegreden worden zonder stemming aangenomen.

De voorzitter:

Alvorens wij over het wetsvoorstel stemmen, geef ik de heer Bremmer gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.

De heer Bremmer (CDA):

Mijnheer de voorzitter! Over het wetsvoorstel Gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid heeft deze en vorige week een zakelijke en constructieve gedachtewisseling plaatsgevonden. De fractie van het CDA onderschrijft voluit de doelstellingen van het achterstandenbeleid. Het debat heeft op enkele vitale punten tot verheldering van posities geleid, zoals de erkenning van de professionaliteit en zeggenschap van de school, de invulling van de regierol van de gemeente en het meer serieus nemen van de rol van de Onderwijsraad. Op één punt, de financiële gelijkstelling, is onze fractie, ook in relatie tot het Schevenings akkoord, er nog niet uit en gaat de discussie wat ons betreft verder. Onverlet deze verdere discussie, zullen wij dit wetsvoorstel voluit steunen.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer, dat de aanwezige leden van de fractie van de CD tegen het wetsvoorstel hebben gestemd en die van de overige fracties ervoor, zodat het is aangenomen.

Naar boven