Vragen van het lid Leijten (SP) aan de Ministers van Economische Zaken en Klimaat, voor Klimaat en Energie en van Infrastructuur en Waterstaat en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «Chroom-6 aangetroffen in grondwater bij Tata Steel» (ingezonden 15 juli 2022).

Mededeling van Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 26 juli 2022).

Vraag 1

Deelt u de mening dat het nieuws dat er Chroom-6 is aangetroffen in het grondwater bij Tata Steel de zoveelste misstand is omtrent de gezondheidsschade die Tata Steel aanbrengt aan haar omgeving? Kunt u uw antwoord toelichten?1

Vraag 2

Kunt u aangeven waarom de bevindingen van de Omgevingsdienst gepaard gaan met sussende woorden dat dit geen gevolg heeft voor het drinkwater of ander water in de omgeving? Erkent u dat het beter ware om vanuit het voorzorgsprincipe alertheid te tonen en snel nader onderzoek te doen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Kunt u verklaren waarom nu Chroom-6 wordt gevonden? Gebruikt Tata Steel andere materialen? Is er op een andere manier gemeten? Heeft iemand anders gemeten?

Vraag 4

Hoe geeft u, mede in het licht van deze nieuwe onthullingen, uitvoering aan de aangenomen motie van de leden Leijten en Van Raan over geen nieuwe subsidierelaties zonder harde afspraken over gezondheidswinst? Kunt u uw antwoord toelichten?2

Vraag 5

Deelt u de mening dat het, mede in het licht van de aangenomen motie, niet uit te leggen is dat de enorme rookontwikkeling in de zeer verouderde en vervuilende kooksfabrieken, eufemistisch wordt afgedaan als een «brandje» en vervolgens weer overgegaan wordt tot de orde van de dag? Zo nee, waarom niet?3

Vraag 6

Heeft u overleg met de provincie over waarom zij geen gehoor geeft aan de eisen van omwonenden en bijvoorbeeld Mobilisation for the Environment (MOB) om de natuurvergunning in te trekken of aan te scherpen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7

Kunt u verklaren waarom er slechts een paar niet-ingrijpende maatregelen worden genomen zodat de grote uitstoters buiten schot kunnen blijven?4

Vraag 8

Waarom wilt u geen harde garanties geven voor het tijdpad voor de maatwerkafspraken met Tata Steel? Waarom bent u niet bereid het bedrijf hardere eisen te stellen op weg naar verduurzaming?

Vraag 9

Erkent u dat het te lang duurt als er pas over twee jaar meer informatie komt over de vergroening van Tata Steel zonder dat er in de tussentijd aanzienlijke verbeteringen voor de uitstoot en de omgeving plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 10

Kunt u uitleggen waarom u regulier spreekt met Tata Steel Nederland, terwijl het moederbedrijf in India beslist? Hoe overlegt u met het moederbedrijf over snelle investeringen in de gezondheid in ruil voor garanties voor de vergroening?5

Vraag 11

Hoeveel aan vergroeningsubsidies ontvangt het moederbedrijf via de dochterondernemingen van overheden? Bent u bereid dit uit te (laten) zoeken?

Mededeling

De vragen van het lid Leijten (Socialistische Partij) over «Chroom 6 aangetroffen in grondwater bij Tata Steel» (kenmerk 2022Z15095 – 15 juli 2022) en de vragen van de leden Hagen en Boucke over «de aangenomen motie-Hagen c.s., het artikel «Kankerverwekkende stof chroom-6 aangetroffen in grond Tata Steel»» en de intentieverklaring «Afspraken met Tata Steel Nederland over CO2-reductie en verbetering leefomgeving» (kenmerk 2022Z15262 – 21 juli 2022) die u aan mij en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft gestuurd, kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Vanwege het zomerreces is het niet mogelijk de beantwoording van deze vragen tijdig af te stemmen.

Ik zal samen met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat uw Kamer zo spoedig mogelijk na het zomerreces de antwoorden op de vragen doen toekomen.


X Noot
2

Kamerstuk 32 813, nr. 824

X Noot
3

Haarlems Dagblad, 10 juli 2022 (https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220710_44420600?)

X Noot
4

Noordhollands Dagblad, 13 juli 2022 (https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220712_67623746?)

X Noot
5

Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2021–2022, nr. 3132

Naar boven