Vragen van de leden Omtzigt (Omtzigt), Westerveld (GroenLinks), Van Esch (PvdD), Agema (PVV), Sylvana Simons (BIJ1), Koekkoek (Volt), Kuzu (DENK), Van der Plas (BBB), Eerdmans (JA21) en Den Haan (Fractie Den Haan) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de gewiste opnames van de OMT-vergaderingen (ingezonden 23 mei 2022).

Nader antwoord van Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 10 juni 2022).

Vraag 4

Kunt u de selectielijst die van toepassing is op de geluidsopnames van de Outbreak Management Team (OMT)-vergaderingen, aan de Kamer doen toekomen en aangeven onder welke regel de geluidsopname van de OMT-vergadering valt?

Antwoord 4

In aanvulling op het eerder gegeven antwoord treft u in de bijlagen bij deze brief de hotspot-selectielijsten aan.

Vraag 11

Kunt u de hotspotlijsten – met de documenten die organisaties naar aanleiding van het aanmerken van de coronacrisis als hotspot besloten hebben te bewaren, van de volgende organisaties aan de Kamer doen toekomen:

  • Ministerie van Algemene Zaken;

  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

  • Ministerie van Financiën (inclusief de belastingdienst);

  • Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu;

  • Ministerie van Veiligheid en Justitie, inclusief de NCTV;

  • het OMT (tenzij dat onder het RIVM of het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport valt, maar dan graag vermelding daarvan).

Antwoord 11

Reguliere selectielijsten voor archivering bieden niet altijd de ruimte om alle relevante informatie blijvend te bewaren. Door middel van een «hotspot» wordt bepaald of informatie naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis, een incident of maatschappelijk debat toch in aanmerking komt voor eeuwige bewaring. Dit is het geval voor informatie aangaande COVID-19. De vastgestelde hotspotlijsten over COVID-19 van bovengenoemde departementen zijn bij deze brief bijgevoegd. De departementen zijn overigens zelfstandig verantwoordelijk voor deze lijsten. De hotspot van het Ministerie van VWS is opgesteld voor het gehele Ministerie van VWS, inclusief het RIVM en het OMT. Alle vastgestelde hotspotlijsten worden gepubliceerd door het Nationaal Archief. Zie hiervoor ook de link Alle archiveren pagina's (nationaalarchief.nl).

Vraag

Tijdens het dertigledendebat heeft Kamerlid Omtzigt gevraagd om de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed een onderzoek in te stellen naar de staat van de corona-archieven.

Antwoord

Het verzoek tot inspectie naar «de staat van de Hotspot van VWS» is onderdeel van een inspectie naar de Hotspot Covid-19 in de volle breedte, waarbij de Inspectie onder andere zal kijken naar de opvolging van de aanbevelingen in het onderzoek «Archivering van de MH-17 informatie». De Inspectie heeft deze voorzien in haar werkprogramma 2023–2024. Dit werkprogramma wordt momenteel voorbereid en zal in het najaar beschikbaar zijn.

Naar boven