Vragen van de leden De Wit en Kooiman (beiden SP) aan de minister van Veiligheid en Justitie over opsporingsberichtgeving en eventuele afspraken tussen het Openbaar Ministerie en de media (ingezonden 28 januari 2013).

Mededeling van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 21 februari 2013).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht «Politie laat met filmpje. Regels belemmeren snelle publicatie van beelden»?1

Vraag 2

Wat is uw reactie specifiek op de opmerking van de woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem die zegt dat men wegens een wachtlijst bij «Opsporing verzocht» de beelden aan diverse andere media aan had willen bieden, maar dat dit niet mocht in verband met afspraken over opsporingsberichtgeving?2

Vraag 3

Welke afspraken zijn dit precies? Met wie zijn die afspraken precies gemaakt? Zijn dit slechts afspraken over de wijze waarop de beelden zullen worden gepresenteerd en bepaalde voorwaarden van het OM zullen worden gerespecteerd of betreft het ook afspraken over exclusiviteit waarbij zelfs commerciële belangen een rol spelen?

Vraag 4

Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over contracten tussen het OM en de media?3 Hoe verhoudt de beperking van de afspraken die kennelijk bestaan tussen het OM en de media zich tot het antwoord dat het OM weliswaar gebaat is bij een goede relatie met de media en bij continuïteit in die relatie, maar het opsporingsbelang altijd het zwaarst weegt?4

Vraag 5

Kunt u toelichten hoe de afweging in dit geval is uitgevallen? Waarom konden de beelden niet eerder naar buiten worden gebracht? Op welke wijze heft het opsporingsbelang hierbij het zwaarst gewogen?

Vraag 6

Wat is er in de praktijk verbeterd sinds 2008, toen de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving is aangepast, zoals toegezegd in antwoord op betreffende vragen?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van de leden De Wit en Kooiman (beiden SP) van uw Kamer aan de Minister van Veiligheid en Justitie over opsporingsberichtgeving en eventuele afspraken tussen het Openbaar Ministerie en de media (ingezonden 28 januari 2013) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

Telegraaf, 25 januari 2013

X Noot
2

Telegraaf, 25 januari 2013

X Noot
3

Aanhangsel van de Handelingen nr. 2597, vergaderjaar 2007–2008,

X Noot
4

Aanhangsel van de Handelingen nr. 2597, vergaderjaar 2007–2008,

Naar boven