Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3161

Vragen van de leden Wilders en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie over het bestaan van 85 sharia-rechtbanken in het Verenigd Koninkrijk. (Ingezonden 30 juni 2009)

1

Bent u bekend met de berichten over het bestaan van 85 sharia-rechtbanken in Groot-Brittannië?1 Is dit bericht waar?

2

Deelt u de afschuw over het bestaan van 85 sharia-rechtbanken in het Verenigd Koninkrijk? Deelt u de mening dat sharia en democratie en vrijheid niet samengaan en dat formele of informele sharia-rechtspraak nooit mag worden geaccepteerd en met kracht moet worden bestreden? Zo nee, waarom niet?

3

Bent u bereid de Britse regering er met kracht toe te bewegen deze 85 sharia rechtbanken onmiddellijk te sluiten? Zo ja, welke stappen gaat u hiertoe ondernemen? Zo nee, waarom niet? Zijn er andere EU-landen waar formele of informele sharia-rechtbanken zijn?

4

Worden er in Nederland eveneens conflicten volgens het sharia-recht beslecht door imams of anderen in of buiten moskeeën? Bent u bereid hiernaar een uitvoerig onderzoek te laten verrichten? Zo nee, waarom niet?

5

Deelt u de mening dat er in Nederland nooit formele of informele sharia-rechtspraak mag komen en dat moet worden voorkomen dat er in ons land door imams of anderen conflicten worden beslecht op grond van het islamitisch recht? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie) (Ontvangen 3 juli 2009)

1

Ja. Ik kan de juistheid van het bericht op dit moment niet bevestigen of ontkennen.

2

Bepaalde elementen en interpretaties van de sharia staan haaks op de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat. Het betreft onder meer onderdelen van het islamitische familie- en erfrecht waarin de gelijkheid van mannen en vrouwen en de gelijkwaardigheid van huwelijkspartners niet wordt gerespecteerd. Islamitische wetgeving zal dan ook niet in het Nederlands recht worden geaccepteerd of ingevoerd. Ook zullen er in Nederland geen verschillende rechtssstelsels naast elkaar kunnen bestaan.

3

Mochten er aanwijzingen zijn dat deze shariarechtbanken in het Verenigd Koninkrijk bestaan, dan zal ik mijn Britse collega daarop aanspreken, mede gelet op het feit dat wij beiden lid zijn van de waardengemeenschap die de EU is.

4

Er kan in Nederland geen sprake zijn van een paralelle rechtstructuur die de werking van de Nederlandse rechtsorde ondermijnt. Uitspraken of handelingen van imams of anderen die shariarecht uitleggen of toepassen hebben in Nederland geen bindende kracht en kunnen derhalve de Nederlandse wet niet opzijzetten. Tegen schendingen van het recht wordt zonodig met strafrechtelijke middelen opgetreden.

Het kabinet laat een onderzoek uitvoeren naar het verschijnsel van informele huwelijken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk en van polygamie. Daarbij zal het al dan niet voorkomen van shariarechtbanken worden betrokken.

5

Allen die zich in Nederland bevinden worden gelijk behandeld en kunnen op dezelfde bescherming van rechten en vrijheden een beroep doen. De wetten en regels van onze rechtsorde gelden voor eenieder. Binnen die rechtsorde wordt geen verschil gemaakt tussen regels voor moslims en regels voor anderen.

Geschillen kunnen door een ieder aan de rechter worden voorgelegd die daarvoor bij de wet is aangewezen. Verder moge ik verwijzen naar het antwoord op vraag 2.


XNoot
1

 SpitsNieuws, 29 juni 2009: «85 Sharia-rechtbanken in Groot-Brittannië» http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2009/06/85_shariarechtbanken_in_grootb.html

Mail Online, 29 juni 2009: «Britain has 85 sharia courts: The astonishing spread of the Islamic justice behind closed doors» http://www.dailymail.co.uk/news/article-1196165/Britain-85-sharia-courts-The-astonishing-spread-Islamic-justice-closed-doors.html#comments

Telegraph, 29 juni 2009: «At least 85 sharia «courts» operating in Britain, says Civitas report» http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/5675166/At-least-85-sharia-courts-operating-in-Britain-says-Civitas-report.html en

Civitas Press Release, 29 juni 2009: «Sharia courts should not be recognised under the Arbitration Act» http://www.civitas.org.uk/press/prcs91.php

Naar boven