Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1352

Vragen van het lid Kant (SP) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het in een keer terugbetalen van de teveel uitgekeerde zorg- en/of huurtoeslag. (Ingezonden 5 april 2006)

1

Is het waar dat in de definitieve beschikking die mensen van de Belastingdienst krijgen staat, dat in het geval van teveel uitgekeerde zorg- en/of huurtoeslag dat bedrag in een keer moet worden terugbetaald aan de Belastingdienst?

2

Deelt u de mening dat dat bedrag voor veel mensen te hoog is om in een keer terug te betalen?

3

Kan het teveel uitgekeerde bedrag ook in termijnen aan de Belastingdienst worden betaald? Zo ja, waarom staat dat niet in de beschikking vermeld? Bent u van plan dit alsnog te communiceren aan de mensen die de definitieve beschikking hebben ontvangen?

Zo neen, waarom niet? Bent u bereid dit alsnog mogelijk te maken?

4

Wilt u deze vragen voor het debat over de voortgang van de zorgverzekeringswet op 27 april a.s. beantwoorden?

Antwoord

Antwoord van staatssecretaris Wijn (Financiën), mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (Ontvangen 26 april 2006)

1 t/m 3

Op grond van artikel 28, eerste lid van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) dient een terugvordering binnen twee maanden na dagtekening te worden betaald. In aanvulling hierop biedt artikel 31 van de Awir de mogelijkheid om uitstel van betaling te verlenen in verband met betalingsproblemen. Dit is nader uitgewerkt in de Uitvoeringsregeling Awir (artikel 7).

In de terugvorderingsbeschikking die mensen ontvangen wordt op de voorzijde de betalingstermijn genoemd die geldt voor de terugbetaling. In de toelichting op de achterkant van de beschikking is echter ook informatie over uitstelmogelijkheden opgenomen. Daarbij wordt aangegeven dat als het voor betrokkene niet mogelijk is om voor de uiterste betaaldatum te betalen, uitstel van betaling kan worden verkregen voor een periode van 4 maanden, gerekend vanaf de uiterste betaaldatum. In algemene zin is de mening dat het teveel ontvangen, dus terug te betalen bedrag voor veel mensen te hoog is om in een keer terug te betalen, dus te stellig.

Indien de betrokkene het bedrag ook niet binnen die 4 maanden kan terugbetalen, dan kan een betalingsregeling worden getroffen over een periode van maximaal 24 maanden, waarbij tenminste € 40 per maand dient te worden betaald.

Kan de belanghebbende ook daaraan niet voldoen, dan kan de Belastingdienst/Toeslagen uitstel van betaling «op maat» verlenen, gebaseerd op de betalingscapaciteit.

4

Ja.

Naar boven