Vragen van het lid Van Campen (VVD) aan de Minister-President en de Minister van Buitenlandse Zaken over het artikel «Brussel boycot EU-vergaderingen Hongarije, kabinet doet niet mee» (ingezonden 16 juli 2024).

Antwoord van Minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 19 juli 2024).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Brussel boycot EU-vergaderingen Hongarije, kabinet doet niet mee»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het juist dat de Europese Commissie op politiek-bestuurlijk niveau niet deelneemt aan activiteiten gedurende het Hongaars voorzitterschap?

Antwoord 2

De Commissie heeft laten weten in het licht van de recente ontwikkelingen alleen op hoog ambtelijk niveau deel te nemen aan informele bijeenkomsten van de Raad die Hongarije organiseert in het kader van het Hongaarse EU-voorzitterschap. Ook zal een bezoek van het College van Commissarissen aan Hongarije geen doorgang vinden.

Vraag 3

Indien ja, waarom kiest Nederland ervoor om zich níet aan te sluiten bij de landen die wél een grens trekken bij de provocerende acties van Orbán?

Antwoord 3

Het kabinet heeft zich publiekelijk afkeurend uitgesproken over de desbetreffende bezoeken van de Hongaarse premier Orbán en zich daarbij geschaard achter de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, die benadrukte dat het roulerend EU voorzitterschap geen bevoegdheid heeft met Rusland te spreken namens de EU. Daarbij herbevestigde hij de positie van de Raad ten aanzien van Oekraïne en Rusland, zoals ook vastgelegd in conclusies van de Europese Raad: Rusland is de agressor, Oekraïne is het slachtoffer, zonder Oekraïne kunnen er geen discussies over Oekraïne plaatsvinden. Nederland heeft deze positie ook binnen de EU uitgedragen. Het kabinet is geen voorstander van een algehele boycot van informele Raden. Ook onder de lidstaten bestaat hiervoor geen breed draagvlak. De Nederlandse deelname wordt van geval tot geval bekeken, mede in overleg met andere lidstaten. Die beslissing wordt gemaakt op basis van de relevantie van het onderwerp, de agenda van de betreffende bijeenkomst en de Nederlandse belangen die daarmee samenhangen. Het uitgangspunt hierbij is dat verdere verdeeldheid in de EU voorkomen moet worden en we in gesprek moeten blijven. Ook met Hongarije, juist om een duidelijke boodschap over te dragen.

Vraag 4

Deelt het kabinet de opvatting van de EU-buitenlandchef Josep Borrell dat het überhaupt tegen de EU-lijn is om met Poetin te spreken?

Antwoord 4

Er is binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak van gezamenlijke diplomatieke inspanningen om Rusland te isoleren. In gesprek gaan met Poetin gaat in tegen deze lijn. Het kabinet hecht wel belang aan het open houden van het diplomatieke kanaal met Rusland, maar dit geldt slechts voor noodzakelijk contact. Dat was met het bezoek van premier Orbán niet het geval en is daarom kwalijk. Hierbij geldt onverminderd hetgeen eerder bij vraag 3 vermeld: Rusland is de agressor, Oekraïne is het slachtoffer, zonder Oekraïne kunnen er geen discussies over Oekraïne plaatvinden.

Vraag 5

Indien ja, waarom is dit voor het kabinet dan tóch onvoldoende grond om ervoor te kiezen geen kabinetsafvaardiging(en) gedurende het Hongaars voorzitterschap naar EU-activiteiten te sturen?

Antwoord 5

Zie antwoord op vraag 3.

Vraag 6

Indien nee, hoe kwalificeert het kabinet de uitspraken van buitenlandchef Borell dan?

Antwoord 6

Zie antwoord op vraag 4.

Vraag 7 en 8

Heeft het kabinet er vertrouwen in dat Hongarije de komende maanden in woord en daad zal handelen naar de verantwoordelijkheid die het Verdrag toekent aan de voorzittende lidstaat?

Indien ja, wat overtuigt u hiervan, indien nee, welke acties verbindt u hieraan?

Antwoord 7 en 8

Nederland blijft uitdragen dat het EU-voorzitterschap zijn rol als honest broker dient te vervullen en zal, indien Hongarije acties onderneemt die hier niet bij passen, in EU-verband bezien welke reactie in dat geval gepast is.

Naar boven