Vragen van de leden Stultiens, Tseggai en Kathmann (allen GroenLinks-PvdA) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over opleidingsniveau als risico-indicator voor fraude (ingezonden 11 april 2024).

Mededeling van Staatssecretaris Van Huffelen (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 8 mei 2024).

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat er door DUO jarenlang een risicoprofiel is gehanteerd waarbij mbo de hoogste risicofactor gaf, hbo de middelste risicofactor en wo de laagste risicofactor?1

Vraag 2

Kunt u een overzicht geven van alle risicoprofielen/algoritmes binnen de overheid waarbij opleidingsniveau een risico-indicator is voor fraude?

Vraag 3

Kunt u bij elk voorbeeld aangeven of dit risicoprofiel wetenschappelijk is onderbouwd?

Vraag 4

Kunt u bij elk voorbeeld aangeven waarom u het ethisch juist vindt om mensen met een mbo-opleiding minder te vertrouwen dan mensen met een hbo of wo-opleiding?

Vraag 5

Hoe verhoudt het gebruik van opleidingsniveau als risico-indicator voor fraude zich tot alle goede voornemens van dit kabinet om de opleidingskloof te verkleinen en elke vorm van onderwijs gelijk te waarderen?

Mededeling

Hierbij deel u mede dat schriftelijke vragen van de leden Stultiens, Tseggai en Kathmann (allen GroenLinks-PvdA) van uw Kamer aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en aan mij als Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over opleidingsniveau als risico-indicator voor fraude met als kenmerk 2024Z06331 (ingezonden op 11 april 2024), niet binnen de termijn van drie weken kunnen worden beantwoord.

Voor de beantwoording van de vragen is meer tijd nog, omdat niet alle benodigde informatie daarvoor reeds beschikbaar is. Uw Kamer ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk, na het meireces.


X Noot
1

Onderzoek misbruik uitwonendenbeurs door PricewaterhouseCoopers (PwC) in opdracht van OCW (26 januari 2024)

Naar boven