Vragen van het lid Sneller (D66) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Justitie en Veiligheid over quantumproof encryptie (ingezonden 16 januari 2024).

Mededeling van Staatssecretaris Van Huffelen (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 16 februari 2024).

Vraag 1

Bent u bekend met het risico dat quantumcomputing encryptie zal doorbreken en daarmee toegang wordt verkregen tot een schat aan gevoelige informatie?

Vraag 2

Welke kansen en risico´s ziet u op het gebied van quantum?

Vraag 3

Bent u bekend met het gegeven dat de Amerikaanse president Biden reeds een wet heeft getekend die overheidsorganisaties verplicht om te migreren naar IT-systemen die quantum-proof zijn?1

Vraag 4

Kunt u toelichten in hoeverre er vergelijkbare wetgeving nodig is in Nederland en in hoeverre dit wordt voorbereid?

Vraag 5

Welke ondersteuning wordt er nu vanuit de Rijksoverheid geboden aan organisaties om zich voor te bereiden op de komst van quantumcomputers en de effecten op encryptie?

Vraag 6

Welke stappen kunnen organisaties nu al nemen om gegevens te beschermen tegen de komst van quantumcomputers?

Vraag 7

In hoeverre wordt er internationaal of in Europees verband samengewerkt aan de voorbereiding van versterkte encryptie(-vereisten) voor de komst van quantumcomputers?

Vraag 8

Welk onderzoek wordt er nu verricht naar quantumcomputing, en meer specifiek naar de gevolgen voor encryptie?

Vraag 9

Welke maatregelen neemt de Staatssecretaris op korte termijn ter voorbereiding op de komst van quantumcomputers?

Mededeling

De schriftelijke vragen van het lid Sneller (D66) aan de Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering en de Minister van Justitie en Veiligheid van 16 januari 2024 over quantumproof encryptie (2024Z00327), kunnen met het oog op een zorgvuldige en volledige beantwoording niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk de beantwoording van deze vragen toezenden.


X Noot
1

Forbes, Januari 25, 2023. What The Quantum Computing Cybersecurity Preparedness Act Means For National Security (forbes.com)

Naar boven