Vraag van het lid Van Houwelingen (FvD) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over accounts die mogelijk nepnieuws verspreiden (ingezonden 24 april 2023).

Antwoord van Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 18 september 2023).

Vraag 1

Kunt u de correspondentie met Twitter met betrekking tot de «aanvraag voor review van accounts die mogelijk nepnieuws verspreiden» van 7 april 2020 (zoals blijkt uit beantwoording op vragen van het lid Van Houwelingen over communicatie tussen Nederlandse ministeries, op 20 april 2023 naar de Kamer is verstuurd) met de Kamer delen?

Antwoord 1

Ja. De opgevraagde e-mail stuur ik uw Kamer hierbij als bijlage met deze beantwoording toe. Daarbij geef ik graag een korte toelichting over de context waarin de e-mail is verzonden. Ook om te illustreren hoe zorgvuldig daarbij gehandeld is:

  • De accounts zijn bij Twitter gemeld een aantal weken na de start van de Covid-19 pandemie. In die eerste weken werd door sommigen gesteld dat Covid-19 het gevolg zou zijn van de mobiele netwerktechnologie 5G, of zelfs verspreid werd via 5G-signalen. Dit was en is onjuist. De angst die hierdoor ontstond voor 5G leidde ertoe dat meerdere antenneopstelpunten van de mobiele netwerken in de brand werden gestoken. Dat vormde een gevaar voor de bereikbaarheid van 112. Een dienst die normaliter al van essentieel belang is, maar zeker tijdens een pandemie.

  • Tegen die achtergrond is besloten om een aantal accounts onder de aandacht van Twitter te brengen omdat die bijdroegen aan de verspreiding van de onjuiste informatie over de relatie tussen 5G en Covid-19. Dat vergrootte de kans op meer brandstichting en daarmee risico’s voor de bereikbaarheid van 112.

  • De melding is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid verricht. Zoals u daarin kunt lezen zijn er enkel een aantal accounts onder de aandacht van Twitter gebracht zodat zij die op basis van haar eigen gebruiksvoorwaarden kon beoordelen. Er is geen opdracht gegeven voor een bepaalde actie zoals het verwijderen van tweets of accounts. Er is ook niet gesteld dat de accounts illegale inhoud verspreidden. Twitter is gevraagd om de accounts te beoordelen tegen de achtergrond van haar eigen gebruiksvoorwaarden. De afweging om al dan niet op te treden is dan ook geheel bij Twitter gelaten.

Een aantal van de gemelde accountnamen heb ik omwille van de privacy van de mensen achter die accounts gelakt. Die accounts, of de bio’s ervan, bevatten persoonsgegevens waardoor ze herleidbaar zijn tot een persoon. Omdat ik maximale transparantie wil betrachten heb ik de accounts die ik niet direct heb kunnen herleiden tot personen niet gelakt.

Naar boven