Vragen van het lid Omtzigt (Omtzigt) aan de Staatssecretaris en de Minister van Financiën over de verwachte grenseffecten van de stijgingen van de accijnzen (ingezonden 24 augustus 2023).

Mededeling van Staatssecretaris Van Rij (Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst) (ontvangen 7 september 2023).

Vraag 1

Herinnert u zich de antwoorden waaruit blijkt dat bij ongewijzigd beleid een liter benzine 20,95 cent per liter duurder wordt op 1 januari vanwege hogere accijnzen?1

Vraag 2

Kunt u aangeven hoeveel liter diesel en benzine naar verwachting verkocht wordt in Nederland in 2024, als er geen grenseffecten zouden zijn en hoeveel accijns dat oplevert?

Vraag 3

Kunt u aangeven hoeveel liter er met deze prijsverschillen naar verwachting in België en in Duitsland getankt zal worden?

Vraag 4

Hoeveel accijnzen (inclusief btw) loopt de Nederlandse schatkist mis doordat mensen gaat tanken over de grens? Kunt u dat onderbouwen?

Vraag 5

Kunt u de vragen hierboven herhalen voor de situatie dat de benzineprijs en de dieselprijs met de helft minder stijgt?

Vraag 6

Wat acht u een redelijk maximaal accijnsverschil met buurlanden?

Vraag 7

Kunt u deze vragen een voor een en binnen drie weken beantwoorden?

Mededeling

De schriftelijke vragen van het lid Omtzigt aan de Staatssecretaris van Financiën over de verwachte grenseffecten van de stijgingen van de accijnzen (2023Z14250, ingezonden op 24 augustus 2023) kunnen met het oog op een zorgvuldige en volledige beantwoording niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Het streven is om de antwoorden uiterlijk op Prinsjesdag aan uw Kamer te sturen. De uitkomsten van het vervolgonderzoek naar de grenseffecten van de brandstofaccijns kunnen op deze manier bij de beantwoording van de vragen worden betrokken.


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen II, vergaderjaar 2022–2023, nr. 3400 (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2023Z13976&did=2023D34112).

Naar boven