Vragen van het lid Omtzigt aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over een juridisch advies van de landsadvocaat over het invaren van pensioenen in de pensioenwet (ingezonden 2 augustus 2023).

Mededeling van Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) (ontvangen 29 augustus 2023).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het Wet open overheid (Woo)-besluit waaruit blijkt dat de landsadvocaat in 2011 een juridisch beleidsadvies heeft uitgebracht over invaren?1

Vraag 2

Kunt u het advies openbaar maken, of in ieder geval het deel van het advies dat ziet op invaren openbaar maken (dit is een verzoek onder artikel 68 van de Grondwet)?

Vraag 3

Begrijpt u dat het van belang is voor de medewetgever om de juridische risico’s van een grote stelselwijziging, en daarom van het invaren in de nieuwe pensioenwet, te kennen?

Vraag 4

Kunt u de passages openbaar maken die zien op het invaren van pensioenen? En kunt u aangeven welke risico’s de landadvocaat wel en niet ziet?

Vraag 5

Kunt u een lijst geven van de juridische adviezen (intern en extern) die sinds 2010 mondeling en schriftelijk zijn gegeven over invaren en kunt u deze adviezen (of de delen die zien op invaren) openbaar maken?

Vraag 6

Kunt u beschrijven welke juridische risico’s er zijn bij invaren en of u die aanvaardbaar acht?

Vraag 7

Herinnert u zich dat de landsadvocaat in 2009 advies uitbracht over de kinderopvangtoeslag en terugvorderen en dat de toenmalig Staatssecretaris van Financiën dat advies pas in 2021 openbaar gemaakt heeft?

Vraag 8

Bent u op de hoogte van de mening van dhr. Hamilton – nu waarnemend griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal maar ambteloos burger toen hij het schreef – dat als dat advies opgevolgd zou zijn, er geen toeslagenaffaire geweest zou zijn?2

Vraag 9

Kunt u deze vragen een voor een beantwoorden?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van het lid Omtzigt (Groep Omtzigt) over «een juridisch advies van de landsadvocaat over het invaren van pensioenen in de Pensioenwet» (2023Z13977) en «het advies van de landsadvocaat over invaren in het nieuwe pensioencontract» (2023Z14051) niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is. Dit omdat de vragen mede betrekking hebben op specifieke personen en omstandigheden in het verleden en dat beantwoording daarvan vanwege de zomerperiode en het zomerreces meer tijd vergt.

Ik zal de beantwoording van de beide sets Kamervragen zo spoedig mogelijk aan uw Kamer toezenden.


X Noot
1

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 8 mei 2023, Woo-besluit WBJA-Woo/4.2023.0303.001, (https://open.overheid.nl/documenten/13df230c-4e74–450e-8712–12fa560b46fc/file).

X Noot
2

Volkskrant, 16 februari 2023, «Opinie: als het advies van de landsadvocaat uit 2009 was opgevolgd, was er geen toeslagenaffaire geweest», (https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-als-het-advies-van-de-landsadvocaat-uit-2009-was-opgevolgd-was-er-geen-toeslagenaffaire-geweest~b2872367/).

Naar boven