Vragen van het lid Beckerman (SP) aan de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het mogelijk verbod op onderkeldering in Amsterdam (ingezonden 31 mei 2023).

Mededeling van Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) (ontvangen 19 juni 2023).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het mogelijk verbod op onderkeldering in Amsterdam?1

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de situatie in Amsterdam-Zuid waar onderkeldering op grote schaal schade toebrengt aan Amsterdamse panden?

Vraag 3

Bent u op de hoogte van het interview met de Nationale ombudsman in het tv-programma Buitenhof van 28 mei jl.?2

Vraag 4

Deelt u de mening van de Ombudsman dat de burger in bezwaarschriftprocedures zijn recht niet kan halen ondanks schade aan zijn/haar panden? Kunt u uw antwoord nader toelichten?

Vraag 5

Vindt u dat de gemeente haar positie als vergunningverlener misbruikt door te roepen «see you in court»?

Vraag 6

Wat vindt u van de rol van de firma Blackstone die op grote schaal onderkelderingen in gang zet om meters te maken om rendement te verhogen? Hoe beoordeelt u de schade die deze werkzaamheden aanbrengen aan Amsterdamse panden?

Vraag 7

Wat zijn de gevolgen voor bewoners wanneer zij in Amsterdam te maken krijgen met onderkelderingen en hun huis verzakt?

Vraag 8

Krijgen getroffen burgers van de lokale overheid een compensatie voor geleden schade?

Vraag 9

Wist u dat het effect van deze onderkelderingen op het milieu en met name de overlast verder reikt dan de naburige panden? Kunt u uw antwoord nader toelichten?

Mededeling

Het lid Beckerman (SP) heeft vragen aan mij gesteld over het mogelijk verbod op onderkeldering in Amsterdam. De vragen zijn ingezonden op 31 mei 2023.

Het is niet mogelijk de vragen binnen de gestelde termijn van drie weken te beantwoorden. Reden hiervoor is, dat er nog ambtelijk overleg met het Ministerie van Justitie en Veiligheid plaatsheeft. Tevens zal de gemeente Amsterdam informatie leveren naar aanleiding van bespreking in de gemeenteraad.

U ontvangt de antwoorden zo spoedig mogelijk.


X Noot
1

Parool, «Mogelijk verbod onderkeldering in Vondelparkbuurt na verzakking Van Eeghenstraat», 24 mei 2023, https://www.parool.nl/a-be8f30ca.

Naar boven