Vragen van de leden Boucke en Hagen (beiden D66) aan de Staatssecretarissen van Infrastructuur en Waterstaat en van Economische Zaken en Klimaat en de Minister voor Klimaat en Energie over het bericht «Miljoenen nodig voor sloop kerncentrale Dodewaard bij aandeelhouders beland» (ingezonden 1 juni 2023).

Mededeling van Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 15 juni 2023).

Vraag 1

Kunt u toelichten hoe de situatie is ontstaan dat de Staat moet opdraaien voor kosten voor de ontmanteling van de kerncentrale Dodewaard?1

Vraag 2

Kunt u daarbij ingaan op de (historie van) afspraken die zijn gemaakt tussen overheden en de beheerders hieromtrent?

Vraag 3

Kunt u bevestigen dat verschillende energieproducenten een significant rendement of winst hebben gemaakt door exploitatie van de kerncentrale Dodewaard? Zo ja, hoeveel?

Vraag 4

Wist de eigenaar van de kerncentrale Dodewaard van de totale kosten voor ontmanteling? Wat is in dat licht uw appreciatie van de ontstane situatie waarin wel ruim is uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar er onvoldoende in kas zit voor de ontmanteling?

Vraag 5

Vindt u het billijk dat de Nederlandse belastingbetaler via de Staat moet bijdragen aan de ontmanteling van de kerncentrale, in het licht van deze winsten?

Vraag 6

Hoe is dit geregeld bij de overige kerncentrales in Nederland?

Vraag 7

Vindt u het – mede in het licht van het kabinetsvoornemen om nieuwe kerncentrales te faciliteren en de kerncentrale in Borssele langer open te houden – noodzakelijk om de Kernenergiewet aan te passen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen?

Vraag 8

Vindt u (de financiering van) de ontmanteling van kerncentrales, kolencentrales, gaswinning op land en zee, oliewinning op land en zee, geothermie en andere vormen van energieproductie een taak van de overheid?

Vraag 9

Kunt u ingaan op de vraag hoe de financiering van de ontmanteling van kolencentrales, gaswinning op land en zee, oliewinning op land en zee, geothermie en andere vormen van energieproductie is geregeld? Kunt u daarbij specifiek ingaan op relevante wet- en regelgeving?

Vraag 10

Bent u voornemens hier wijzigingen in aan te brengen via de aangekondigde wijziging van de Mijnbouwwet? Zo ja, welke?

Vraag 11

Hoeveel gas- en oliewinninglocaties zijn nu in bedrijf in Nederland?

Vraag 12

Hoeveel gas- en oliewinninglocaties zijn niet meer in bedrijf en bij hoeveel van deze locaties werkt men aan of toe naar ontmanteling?

Vraag 13

Hoeveel mijnbouwactiviteiten worden komende jaren beëindigd in Nederland?

Vraag 14

Hoeveel van deze locaties krijgen een nieuwe functie, bijvoorbeeld in het kader van wind op zee of elektrolyse?

Vraag 15

Kunt u ingaan op de (financiële) verantwoordelijkheden van het bedrijfsleven enerzijds en de Staat anderzijds bij de ontmanteling van de locaties die geen nieuwe bestemming krijgen?

Vraag 16

Welke wet- en regelgeving geldt voor (de financiering van) de ontmanteling van nieuwe locaties van wind op zee en ten behoeve van elektrolyse?

Mededeling

Op 1 juni jl. ontving ik Kamervragen van de leden Boucke en Hagen (beiden D66), mede gericht aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en de Minister voor Klimaat en Energie, over het bericht «Miljoenen nodig voor sloop kerncentrale Dodewaard bij aandeelhouders beland» (kenmerk: 2023Z09790).

Vanwege de voor de beantwoording benodigde interdepartementale afstemming met het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Financiën (mede-bevoegd gezag voor de goedkeuring van de financiële zekerheidsstelling voor de ontmantelingskosten van kernreactoren) kunnen deze vragen niet binnen de gestelde termijn van drie weken worden beantwoord. Ik streef ernaar u de antwoorden zo spoedig mogelijk te doen toekomen.


X Noot
1

NOS.nl, 30 mei 2023; «Miljoenen nodig voor sloop kerncentrale Dodewaard bij aandeelhouders beland» (nos.nl)

Naar boven