Vragen van het lid Erkens (VVD) aan de Ministers voor Klimaat en Energie en van Economische Zaken en Klimaat over de ontwikkelingen in nettarieven (ingezonden 11 mei 2023).

Mededeling van Minister Jetten (Klimaat en Energie) (ontvangen 6 juni 2023).

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de aankondiging van TenneT dat zij de tarieven voor elektriciteitstransport in 2024 zal verhogen?

Vraag 2

Welke gevolgen zal deze verhoging hebben voor huishoudens, mkb-ers en grootverbruikers? Hoe werkt de verdeling van deze kosten over deze drie doelgroepen? Kunt u hierbij ook de kosten die gemaakt worden door de regionale netbeheerders meenemen?

Vraag 3

Kunt u een overzicht geven van de ontwikkelingen van nettarieven van de afgelopen tien jaar? Wat is de oorzaak van deze stijging de laatste jaren?

Vraag 4

Kunt u een overzicht geven van de voorspelde nettarieven voor de komende 10–15 jaar? Welke stijging verwacht u? Zal het aandeel van de nettarieven als onderdeel van de energierekening stijgen?

Vraag 5

Wat doet u eraan om de stijging van de nettarieven zo beperkt mogelijk te houden?

Vraag 6

In hoeverre hebben de ontwikkelingen op het gebied van de realisatie van wind op zee effect op de stijging van de nettarieven? Hoe worden de toekomstige kosten gealloceerd? Kunt u dit uitsplitsen in grootverbruikers, mkb’ers en huishoudens?

Vraag 7

Hoe alloceren onze buurlanden deze nettarieven? Hoe financieren buurlanden de uitbreidingen van de netinfrastructuur?

Vraag 8

Kunt u deze antwoorden los van elkaar beantwoorden?

Mededeling

De vragen van het lid Erkens (VVD) over de ontwikkelingen in de nettarieven (2023Z08242) kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De beantwoording vergt afstemming met de betrokken partijen (waaronder de netbeheerders en de Autoriteit Consument & Markt) en hiervoor is meer tijd benodigd. Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk de antwoorden op de vragen doen toekomen.

Naar boven