Vragen van het lid Bouchallikh (GroenLinks) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het beveiligingsniveau van Twitter: (ingezonden 17 mei 2023).

Mededeling van Minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 5 juni 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel van RTL Nieuws dat Twitter hun gebruikers tegen betaling de mogelijkheid gaat bieden om versleutelde privéberichten te sturen naar andere betalende gebruikers?1

Vraag 2

Welk basisniveau bescherming acht u noodzakelijk voor gebruikers van sociale mediaplatforms, waaronder Twitter?

Vraag 3

Hoe verhoudt de beveiliging van reguliere, niet-betalende twittergebruikers zich tot dit basisniveau?

Vraag 4

Hoe verhoudt de nieuw voorgestelde mogelijkheid om tegen betaling versleutelde berichten te kunnen versturen en ontvangen zich tot dit basisniveau?

Vraag 5

Hoe verhoudt zowel de beveiliging van regulier als betaald gebruik van Twitter zich tot nationale en internationale grond- en mensenrechten? Waarin zitten op dit vlak de verschillen tussen reguliere en betalende gebruikers?

Vraag 6

Heeft u indicaties dat privéberichten van niet-betalende gebruikers van Twitter onvoldoende beveiligd zijn, bijvoorbeeld doordat deze ingezien kunnen worden door partijen die daartoe niet bevoegd zijn? Kunt u uitsluiten dat dit gebeurt?

Vraag 7

Heeft u zicht op het gebruik van versleutelde communicatiekanalen, zoals dat voor betalende Twittergebruikers mogelijk wordt, door bewindspersonen? Hoe zou u een verbod daarop beoordelen, in het licht van een juiste naleving van de Wet Open Overheid?

Mededeling

Op 17 mei 2023 zijn vragen gesteld door het lid Bouchallikh van Groen Links over het beveiligingsniveau van Twitter (kenmerk: 2023Z08679; ingezonden 17 mei 2023). Deze vragen kunnen niet binnen de gestelde driewekentermijn worden beantwoord wegens de benodigde (inter)departementale afstemming.

Ik zal uw Kamer de antwoorden zo spoedig mogelijk doen toekomen.


X Noot
1

RTLNieuws, d.d. 11 mei 2023, Twitter beveiligt priveberichten alleen voor betalende gebruikers, https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5383559/twitter-beveiligt-priveberichten-alleen-voor-betalende-gebruikers.

Naar boven