Vragen van het lid Van der Lee (GroenLinks) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een waardevast minimumloon (ingezonden 1 mei 2023).

Mededeling van Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 24 mei 2023).

Vraag 1

Hoe heeft het minimumloon zich vanaf 2000 tot nu ontwikkeld ten opzichte van de inflatie zoals gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (cpi)?

Vraag 2

Hoe ziet de ontwikkeling van het minimumloon ten opzichte van de inflatie er in internationaal perspectief uit, bijvoorbeeld in vergelijking met Duitsland?

Vraag 3

Hoe hoog is het minimumloon ten opzichte van de mediane lonen en gemiddelde lonen in Nederland? Hoe heeft dit zich ontwikkeld?

Vraag 4

Wat is de hoogte van het minimumloon ten opzichte van mediane lonen en gemiddelde lonen in internationaal perspectief? Kunt u een overzicht maken met daarin in ieder geval onze buurlanden en andere in economische zin vergelijkbare landen?

Vraag 5

Deelt u de opvatting dat een toereikend minimumloon ten minste 60% van het mediane loon is?

Vraag 6

Deelt u de opvatting dat het minimumloon welvaartsvast dient te zijn?

Vraag 7

Wat gaat u eraan doen om het minimumloon te laten stijgen?

Vraag 8

Hoe vaak en in welke jaren is de inflatie (gemeten in cpi) groter geweest dan de gemiddelde collectieve arbeidsovereenkomst (cao-)loongroei? Hoe groot is dit verschil?

Vraag 9

Kunt u vraag 8 ook beantwoorden voor de cao-loongroei zoals deze gebruikt wordt voor de indexatie van het minimumloon, namelijk het gewogen cao-loon bedrijven en overheid volgens Wet ketenaansprakelijkheid (WKA) zoals gepubliceerd door het Centraal Planbureau (CPB)?

Vraag 10

Hoe waardeert u het voorstel om de indexatiemethode van het minimumloon aan te passen door een ondergrens in te bouwen (bestaande uit de huidige indexatiemethode waarin de termen met betrekking tot de contractloonontwikkeling vervangen zijn door termen met betrekking tot de cpi) indien de huidige indexatiemethode lager uitkomt dan de indexatiemethode waarin de termen met betrekking tot de contractloonontwikkeling zijn vervangen door termen met betrekking tot de cpi?1

Vraag 11

Wat zou de additionele indexering (per jaar en in totaal) zijn van dit voorstel ten opzichte van de huidige indexering vanaf 2000 tot nu?

Vraag 12

Wat zouden de koopkrachteffecten hiervan zijn? Kunt u hiervoor verschillende groepen in beeld brengen?

Vraag 13

Hoe ziet de ontwikkeling van het minimumloon ten opzichte van de inflatie eruit als de nieuwe indexatiemethode gehanteerd zou zijn vanaf 2000 tot nu? Klopt het dat het minimumloon (bij een accurate raming van het CPB) hierdoor minder verslechtert ten opzichte van de cpi?

Vraag 14

Deelt u de opvatting dat deze indexatiemethode van het minimumloon veel Nederlanders meer ademruimte zouden geven?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de beantwoording van de Kamervragen van het lid Van der Lee (GroenLinks) over een waardevast minimumloon niet binnen de gestelde termijn van drie weken mogelijk is. Er is meer tijd nodig om te komen tot een gedegen beantwoording. Daarnaast geef ik voorrang aan de beantwoording van de Kamervragen van het lid Van der Lee (GroenLinks) over lonen en prijzen, die hij graag wil ontvangen vóór het rondetafelgesprek over dat onderwerp op 24 mei.


X Noot
1

De indexatieformule wijzigt dan van

Indexatie jan= 12*CaoLonentMEVt-1+CaoLonent-1MEVt-1-CaoLonent-1CEPt-1

Indexatie jul= CaoLonentCEPt-12*CaoLonentMEVt-1

Naar

Indexatie jan= 12*CPItMEVt-1+CPIt-1MEVt-1-CPIt-1CEPt-1 als 12*CaoLonentMEVt-1+CaoLonent-1MEVt-1-CaoLonent-1CEPt-1< 12*CPItMEVt-1+CPIt-1MEVt-1-CPIt-1CEPt-1

Indexatie jan= 12*CaoLonentMEVt-1+CaoLonent-1MEVt-1-CaoLonent-1CEPt-1 als 12*CaoLonentMEVt-1+CaoLonent-1MEVt-1-CaoLonent-1CEPt-1 ≥ 12*CPItMEVt-1+CPIt-1MEVt-1-CPIt-1CEPt-1

Indexatie jul= CPItCEPt-12*CPItMEVt-1 als CaoLonentCEPt-12*CaoLonentMEVt-1 < CPItCEPt-12*CPItMEVt-1

Indexatie jul= CaoLonentCEPt-12*CaoLonentMEVt-1 als CaoLonentCEPt-12*CaoLonentMEVt-1 ≥ CPItCEPt-12*CPItMEVt-1

Notatie: Inflatie in dit jaar (t) of vorig jaar (t-1), Macro Economische Verkenning (MEV) en Centraal Economisch Plan (CEP) gepubliceerd dit jaar (t) of vorig jaar (t-1).

Naar boven