Vragen van het lid Westerveld (GroenLinks) aan de Minister voor Langdurige Zorg en Sport over spreekkoren bij de halve finale van de KNVB beker (ingezonden 7 april 2023).

Mededeling van Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) (ontvangen 25 april 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Spakenburg gaat supporters confronteren met homofobe-spreekkoren: «Dit is een smet»»?1

Vraag 2

Waarom was van te voren niet duidelijk dat Spakenburg primair verantwoordelijk was om de wedstrijd stil te leggen bij discriminerende spreekkoren?

Vraag 3

Waarom is de wedstrijd niet stilgelegd?

Vraag 4

Hoe rijmt deze gang van zaken met uw eerdere uitspraken waarin u aangeeft dat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn belegd?2

Vraag 5

Hoe vaak zijn wedstrijden in het betaald voetbal stilgelegd en gestaakt na homofobe spreekkoren?

Vraag 6

Begrijpt u dat clubs terughoudend zijn om wedstrijden stil te leggen, aangezien ze dan ook onderwerp kunnen worden van onderzoek door de aanklager betaald voetbal, om te toetsen of de club zich wel voldoende heeft ingezet om de spreekkoren te doen stoppen of te voorkomen?3

Vraag 7

Deelt u de mening dat clubs daardoor een belang hebben om wedstrijden helemaal niet stil te leggen? Is het dan niet beter om niet de clubs of scheidsrechter hiervoor verantwoordelijk te maken, maar de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB)?

Vraag 8

Waarom staat er in de richtlijn dat een speler zich bij de scheidsrechter moet melden als hij door de spreekkoren niet meer kan functioneren en mag de scheidsrechter daarna pas het spel stil leggen? Zouden discriminerende spreekkoren niet sowieso aangepakt moeten worden, onafhankelijk of een speler daar zichtbaar last van heeft?

Vraag 9

Deelt u de mening dat voetbal niet voor iedereen is, zolang nog homofobe of discriminerende spreekkoren te horen zijn op de tribunes? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De vragen van het lid Westerveld (GroenLinks) over spreekkoren bij de halve finale van de KNVB beker (2023Z06284) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

NOS, 5 april 2023, «Spakenburg gaat supporters confronteren met homofobe spreekkoren: «Dit is een smet»» (https://nos.nl/artikel/2470260-spakenburg-gaat-supporters-confronteren-met-homofobe-spreekkoren-dit-is-een-smet).

X Noot
2

Kamerstuk 30 234, nr. 299.

X Noot
3

KNVB, «Spreekkoren in het voetbal» (www.knvb.nl/themas/veiligheid/spreekkoren).

Naar boven