Vragen van de leden Erkens (VVD) en Bontenbal (CDA) aan de Minister voor Klimaat en Energie over het artikel «Provincie Limburg zet nieuwe stap in grootschalig onderzoek naar kernenergie» (ingezonden 29 maart 2023).

Mededeling van Minister Jetten (Klimaat en Energie) (ontvangen 19 april 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Provincie Limburg zet nieuwe stap in grootschalig onderzoek naar kernenergie»? Hoe apprecieert u de ontwikkelingen op het gebied van small modudar reactors (SMR’s) in Limburg?1

Vraag 2

Zijn er andere provincies die overwegen om SMR’s in te zetten voor de energievoorziening van bedrijven? Welke voordelen biedt het inzetten van SMR’s voor de verduurzaming van de industrie ten opzichte van andere technieken?

Vraag 3

Deelt u de mening van de VVD en het CDA dat SMR’s kansen bieden voor de verduurzaming van bedrijven die niet aan de kust liggen en ook niet (tijdig) op nieuwe energie-infrastructuur kunnen worden aangesloten (waterstof, elektriciteit)?

Vraag 4

Wat is de kabinetsinzet op het gebied van SMR’s? Deelt u de mening dat SMR’s kunnen bijdragen aan voldoende betrouwbare, betaalbare en schone stroom voor de industrie? Bent u het ermee eens dat inzetten op SMR’s voor de energietransitie van de industrie helpt om het elektriciteitsnet te ontlasten?

Vraag 5

Welke voorbereidingen en randvoorwaarden zijn er nodig om de inzet van SMR’s in de toekomst te ondersteunen? Kunt u aangeven welke acties er al lopen? Kunt u daarnaast schetsen wanneer de volgende stappen moeten worden ondernomen?

Vraag 6

Hoe geeft u uitvoering aan de motie Bontenbal cs d.d. 20 december 2022 waarin de regering wordt verzocht een inventarisatie te doen bij de vijf industrieclusters en de grote bedrijven daarin over hun visie op de rol van de SMR’s en hun plannen daarmee?

Vraag 7

Bent u bekend met het rapport «The NEA Small Modular Reactor Dashboard» van de Nuclear Energy Agency van de OECD waarin de voortgang in de ontwikkeling van de meest kansrijke SMR-ontwerpen wordt beschreven? Bent u bereid met een aantal van de meest kansrijke ontwerpen het gesprek aan te gaan?

Mededeling

De vragen van de leden Erkens (VVD) en Bontenbal (CDA) over het artikel «Provincie Limburg zet nieuwe stap in grootschalig onderzoek naar kernenergie» (2023Z05487) kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord, vanwege de benodigde afstemming.

Tevens verwacht ik op korte termijn een studie af te ronden, die met de meest recente inzichten ondersteuning biedt aan de beantwoording van de vragen.

Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk de antwoorden op de vragen doen toekomen, evenals uiteraard de ondersteunende studie.


X Noot
1

AD, 8 maart 2023, «Provincie Limburg zet nieuwe stap in grootschalig onderzoek naar kernenergie» (https://www.ad.nl/sittard-geleen/provincie-limburg-zet-nieuwe-stap-in-grootschalig-onderzoek-naar-kernenergie~ae55c363/).

Naar boven