Vragen van het lid Palland (CDA) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «Investeerders vergroten hun greep op de kinderopvang» (ingezonden 29 maart 2022).

Nader antwoord van Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 11 april 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Investeerders vergroten hun greep op de kinderopvang»?1

Vraag 2

Wat vindt u van het feit dat (met name private equity) investeerders organisaties in de kinderopvang opkopen om deze later met winst weer te verkopen?

Vraag 3

Welke gevolgen kan het hebben indien steeds meer kinderopvangorganisaties in handen van (buitenlandse) investeerders komen met een rendements/winstdoelstelling, bijvoorbeeld waar het gaat om kwaliteit en toegankelijkheid?

Vraag 4

Bent u ook van mening dat kinderopvang (in ieder geval óók) een maatschappelijk doel dient en dat het daarbij niet past dat er over de ruggen van ouders en kinderen kinderopvangorganisaties worden overgenomen louter en alleen om winst te maken?

Vraag 5

Hoe ziet u de rol van commerciële bedrijven in de kinderopvang in relatie tot het voornemen in het regeerakkoord om de kinderopvang over enkele jaren voor 95% gratis te maken?

Vraag 6

Deelt u de mening dat ouders bij het voornemen van een overname van een kinderopvangorganisatie op de hoogte moeten worden gesteld en dat zij medezeggenschapsrecht hebben bij het besluit tot overname? Zo ja, hoe is dat nu geregeld? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Hoe gaat u voorkomen dat vastgoedinvesteerders met winstoogmerk de dienst gaan uitmaken in de kinderopvang, ten koste van kinderen, ouders en de belastingbetaler?

Vraag 8

Wilt u deze vragen beantwoorden voorafgaand aan het commissiedebat Kinderopvang?

Nader antwoord

Zoals toegezegd in reactie op Kamervragen van de Leden Kathmann, Maatoug, Kwint en Palland, heb ik onderzoek laten doen naar de marktwerking in de kinderopvang en de mogelijke effecten van marktingrijpen.1 Dit onderzoek is extra relevant met het oog op de voorgenomen stelselhernieuwing, waarin het aandeel publieke financiering in de kinderopvang zal stijgen.

Er zijn twee separate onderzoeken uitgevoerd. Onderzoeksbureau SEO heeft de Marktscan Kinderopvang uitgevoerd, die de marktordening en verschillende financieringsvormen in de kinderopvang in beeld brengt. Daarnaast heeft onderzoeksbureau Decisio in het onderzoek Maatregelen marktwerking kinderopvang de voor- en nadelen en neveneffecten van mogelijke maatregelen die ingrijpen op de marktwerking onderzocht.

Deze onderzoeken deel ik met uw Kamer in voorbereiding op de Technische Briefing over deze onderzoeken op 13 april. In de voortgangsbrief over de herziening van het financieringsstelsel kinderopvang zal ik een inhoudelijke reactie op de onderzoeken geven. Deze brief zal uw Kamer voor het Commissiedebat op 10 mei ontvangen.


X Noot
1

FD, 21 maart 2022, «Investeerders vergroten hun greep op de kinderopvang» (Investeerders vergroten hun greep op de kinderopvang (fd.nl))

X Noot
1

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 2488; Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 2482; Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 2484

Naar boven