Vragen van de leden Kwint en Leijten (beiden SP) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de invloed van het bedrijfsleven op het onderwijs (ingezonden 20 februari 2023).

Mededeling van Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 22 maart 2023).

Vraag 1

Hoe stelt u paal en perk aan de invloed van bedrijven op de wetenschap?1

Vraag 2

Hoe waarborgt u de onafhankelijkheid van de wetenschap als bedrijven onderzoek financieren?2

Vraag 3

Hoe reflecteert u op het gebrekkige eigen inzicht van universiteiten in externe financiering en hoe gaat u ervoor zorgen dat dit opgelost wordt?

Vraag 4

Bent u van plan om nu eindelijk over te gaan tot een transparantieregister in landelijk beheer? Komt er nu eindelijk een landelijk register in plaats van de zelfregulering van de onderwijsinstellingen die nu is aangekondigd?3

Vraag 5

Hoe reflecteert u erop dat een leerstoel wordt ingevuld door iemand die voor het bedrijf werkt die de leerstoel financiert en wat betekent dit voor het aanzien van de wetenschap?

Vraag 6

Hoe kijkt u naar de financiering van het onderwijs door bedrijven als Shell en Tata Steel waarover veel maatschappelijke kritiek is en waar ligt volgens u voor deze bedrijven de toegevoegde waarde van het financieren van een leerstoel?

Vraag 7

Vindt u dat er voldoende scheiding is tussen private belangen en onafhankelijk wetenschappelijk onderwijs indien studenten al vroeg in hun opleiding projecten uitvoeren in samenwerking met Shell, en mogelijk al een baan aangeboden hebben gekregen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 8

Erkent u de schade aan het draagvlak voor de energietransitie indien wetenschappelijk onderzoek onvoldoende onafhankelijk is van gevestigde private belangen, zoals die van Shell?

Vraag 9

Hoe reflecteert u op de resultaten uit de publicatie in Nature Climate Change die laat zien dat wetenschappelijke rapporten positiever zijn over aardgas dan over hernieuwbare energie als dat onderzoek gesponsord is door de fossiele industrie?4

Vraag 10

Bent u bereid om de gedeeltelijke afhankelijkheid van private financieringsbronnen van onze wetenschap mee te nemen in de brede heroverweging aangaande de financiering hoger onderwijs, die u heeft toegezegd?

Mededeling

Op 20 februari 2023 hebben de leden Kwint en Leijten (SP) schriftelijke vragen gesteld over over de invloed van het bedrijfsleven op het onderwijs.

Tot mijn spijt is beantwoording binnen de gestelde termijn niet mogelijk, omdat een zorgvuldige beantwoording van de kamervragen meer tijd vraagt. Ik zal de vragen zo snel mogelijk, doch voor het debat over onderzoek en wetenschap van 18 april a.s., beantwoorden.


X Noot
1

FD, 17 februari 2023, «Voor het eerst in kaart gebracht:wie betalen onze hoogleraren», https://fd.nl/samenleving/1459676/voor-het-eerst-in-kaart-gebracht-wie-betalen-onze-hoogleraren

X Noot
2

Volkskrant, 17 februari 2023, «Onderzoeksfinanciering. Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Shell: moeten universiteiten hun banden met de fossiele industrie verbreken?» https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dit-onderzoek-werd-mede-mogelijk-gemaakt-door-shell-moeten-universiteiten-hun-banden-met-de-fossiele-industrie-verbreken~b6ecb23f/

X Noot
3

Kamerstuk 31 288, nr. 233

Naar boven