Vragen van Jasper van Dijk (SP) aan de Staatssecretaris van Defensie over de erkenning voor een zieke militair na het gebruik van PX10 (ingezonden 8 februari 2023).

Mededeling van Staatssecretaris Van der Maat (Defensie) (ontvangen 28 februari 2023).

Vraag 1

Wat is uw oordeel over het bericht «Erkenning voor zieke militair na gebruik PX10» over een militair die jarenlang met het giftige reinigingsmiddel PX10 moest werken?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat in deze zaak eindelijk wordt vastgesteld dat er wel degelijk een causaal verband is tussen PX10 en de ziekte van de militair?

Vraag 3

Bent u bereid om alle militairen die met PX10 hebben gewerkt medisch te onderzoeken in plaats van standaard af te wijzen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Blijft u bij uw standpunt dat pensioenfonds ABP een fout heeft gemaakt omdat de regelgeving van vóór 2011 zou zijn gebruikt? Kunt u uw standpunt toelichten?

Vraag 5

Erkent u dat de rechtbank en de Centrale Raad van Beroep daar helemaal niets over zeggen, maar dat zij alleen aansturen «op een toetsing op de individuele medische casus in plaats van op basis van het RIVM-rapport»?

Vraag 6

Bent u bereid het RIVM-rapport uit 2011 te laten beoordelen door onafhankelijke deskundigen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 7

Deelt u de mening dat u als bewindspersoon alles moet doen om het Defensiepersoneel te beschermen en te voorkomen dat zij met giftige (kankerverwekkende) stoffen moeten werken? Zo ja, stelt u alles in het werk om datzelfde personeel te ondersteunen – bijvoorbeeld door middel van een schadefonds – indien zij alsnog ziek zijn geworden als gevolg van het werk binnen uw organisatie?2

Mededeling

Op 8 februari 2023 stelde het lid Jasper van Dijk (SP) schriftelijke vragen over de erkenning voor een zieke militair na het gebruik van PX10 (kenmerk 2023Z02085).

Het is niet mogelijk om binnen deze termijn tot een zorgvuldige beantwoording te komen. De antwoorden op de vragen worden zo spoedig mogelijk aan uw Kamer aangeboden, in ieder geval voor het commissiedebat veiligheid en integriteit Defensie dat gepland staat op 13 april 2023.


X Noot
1

EenVandaag, 6 februari 2023, «Voor het eerst erkenning voor zieke militair, die uitkering krijgt na gebruik van wapenolie PX10: «Een doorbraak»» (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/voor-het-eerst-erkenning-voor-zieke-militair-die-uitkering-krijgt-na-gebruik-van-wapenolie-px10-een-doorbraak/).

X Noot
2

Website SP, 30 augustus 2016, «Van Dijk: Schadefonds voor slachtoffers gifstoffen Defensie» (https://www.sp.nl/nieuws/2016/08/van-dijk-schadefonds-voor-slachtoffers-gifstoffen-defensie).

Naar boven