Vragen van het lid Van Houwelingen (FvD) aan de Minister van Defensie over de bewering dat «Oekraïne de facto een lid van de NAVO is» (ingezonden 6 februari 2023).

Antwoord van Minister Ollongren (Defensie), mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken (ontvangen 27 februari 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met de bewering van uw Oekraïense collega dat «Oekraïne de facto een lid van de NAVO is»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u het met deze bewering eens? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Oekraïne is geen lid van de NAVO en kan pas lid worden van de NAVO wanneer een lidmaatschapsvraag is goedgekeurd door alle NAVO-bondgenoten.

Vraag 3

Mochten er bijvoorbeeld via de Rotterdamse of Vlissingse haven tanks of ander oorlogsmaterieel naar Oekraïne worden getransporteerd, is Rusland volgens u dan gerechtigd onder het internationaal (of oorlogs)recht dit oorlogsmateriaal op Nederlands grondgebied aan te vallen?2

Antwoord 3

Nederland is geen partij bij het gewapende conflict dat Rusland is gestart tegen Oekraïne. Het internationaal recht biedt geen enkele rechtvaardiging voor een Russische aanval op Nederlands grondgebied. Ook niet als militair materieel bestemd voor Oekraïne op Nederlands grondgebied aanwezig is.


X Noot
1

BBC, 13 januari 2023, «Ukraine defence Minister: We are a de facto member of Nato alliance» (https://www.bbc.com/news/world-europe-64255249).

X Noot
2

Omroep Zeeland, 19 januari 2023, «Rob de Wijk: «Vlissingse haven mogelijk doelwit Russen»» (https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/15285398/rob-de-wijk-vlissingse-haven-mogelijk-doelwit-russen).

Naar boven