Vragen van het lid Dekker-Abdulaziz (D66) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de mogelijkheid om de Chinese applicatie TikTok te weren van mobiele werkdevices van medewerkers van de rijksoverheid (ingezonden 2 februari 2023).

Mededeling van Staatssecretaris Van Huffelen (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 24 februari 2023).

Vraag 1

Deelt u de mening dat het onduidelijk is in hoeverre de gegevensbescherming van TikTok voldoet en dat de Chinese applicatie daarmee een potentieel hoog veiligheidsrisico heeft?

Vraag 2

Hoe kijkt u naar de ontwikkeling in de Verenigde Staten waar het besloten is om publieke vertegenwoordigers te verbieden TikTok op hun mobiele werkdevice te hebben en zou u dit ook aan Nederlandse volksvertegenwoordigers adviseren?1

Vraag 3

Bent u bereid medewerkers van de rijksoverheid en andere overheidsambtenaren te verbieden de applicatie TikTok op hun mobiele werkdevice te hebben, om op die manier potentiele risico’s te verkleinen?

Mededeling

De schriftelijke vragen van het lid Dekker-Abdulaziz (D66) aan de Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering over TikTok (2023Z01674), ingezonden op 2 februari 2023, kunnen met het oog op een zorgvuldige en volledige beantwoording niet binnen de termijn van drie weken worden beantwoord.

Bij de beantwoording betrek ik namelijk ook de toezegging uit het Commissiedebat over inzet algoritmes en data-ethiek binnen de rijksoverheid op 15 februari jl., dat ik u spoedig zal informeren over het gebruik van TikTok door ambtenaren. Ik heb kennis genomen van het recente verbod van de Europese Commissie en de Europese Raad op het gebruik van de TikTok-app op telefoons van eigen ambtenaren. Zoals toegezegd aan de Kamer onderzoek ik op dit moment al in hoeverre TikTok aan de geldende eisen voldoet. Nederland zoekt samenwerking met de Europese Commissie en andere Europese landen om te komen tot een zo veel mogelijk gezamenlijke aanpak. Ik zal uw Kamer bij de beantwoording van de Kamervragen ook informeren over gebruik van TikTok door ambtenaren.


X Noot
1

The Guardian (2022), «TikTok banned on devices issued by US House of Representatives». https://www.theguardian.com/technology/2022/dec/28/tiktok-banned-on-devices-issued-by-us-house-of-representatives.

Naar boven