Vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over juridische belemmeringen voor composteren gft met wormen (ingezonden 7 februari 2023).

Mededeling van Minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 23 februari 2023).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de mogelijkheden en wettelijke belemmeringen voor het composteren van huishoudelijk gft-afval en organisch bedrijfsafval met behulp van wormen en de bijbehorende productie van vermicompost?1

Vraag 2

Waarom worden wormen in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en het Activiteitenbesluit niet aangemerkt als landbouwhuisdieren, maar in het kader van het Besluit houders van dieren wel?

Vraag 3

Zijn er inhoudelijke bezwaren om wormen die worden gebruikt in het kader van vermicomposteren uit te zonderen van de verbodsbepaling in artikel 3.4 van de Regeling dierlijke producten?

Vraag 4

Is de veronderstelling juist dat het composteren van huishoudelijk gft-afval en organisch bedrijfsafval met behulp van wormen in meerdere Europese lidstaten wel is toegestaan en dat Europese regelgeving derhalve geen belemmering vormt?

Vraag 5

Klopt het dat u heeft aangegeven dat het vinden van oplossingen voor bovengenoemde knelpunten geen prioriteit heeft ondanks uw inzet op kringlooplandbouw? Zo ja, waarom?

Vraag 6

Bent u bereid wormen die worden gebruikt in het kader van vermicomposteren uit te zonderen van de verbodsbepaling in artikel 3.4 van de Regeling dierlijke producten of anderszins ruimte te bieden voor deze composteringsmethode?

Mededeling

De vragen van het lid Bisschop (SGP) over juridische belemmeringen voor composteren gft met wormen kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Dit omdat de interdepartementale afstemming meer tijd kost. Ik zal uw Kamer uiterlijk 21 maart 2023 de antwoorden op de vragen doen toekomen.


X Noot
1

Versnellingshuis, «Wormen die compost maken van voedselresten: in dit project zorgde Het Versnellingshuis voor een doorbraak» (https://versnellingshuisce.nl/praktijkverhalen/wormen-die-compost-maken-van-voedselresten-in-dit-project-zorgde-het-versnellingshuis-voor-een-doorbraak/)

Naar boven