Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de Minister-President over het steunen van Polen in haar lijn om weer baas in eigen land te worden (ingezonden 17 februari 2023).

Mededeling van Minister-President Rutte (Algemene Zaken) (ontvangen 22 februari 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het onzalige besluit van de Europese Commissie om Polen opnieuw voor de rechter te slepen?1

Vraag 2

Bent u het ermee eens dat Europese regelgeving ons land opzadelt met grote problemen, kijk alleen al naar de asiel- en stikstofcrisis?

Vraag 3

Deelt u de mening van Polen dat nationale wetgeving natuurlijk zwaarder moet wegen dan het Europese recht? Zo ja, wilt u Polen steunen in haar strijd om weer baas in eigen land te zijn en wilt u deze lijn ook per ommegaande de Nederlandse lijn richting de Europese Unie laten zijn? Graag een gedetailleerd antwoord.

Mededeling

Op 17 februari 2023 zijn door het lid Van Haga Kamervragen gesteld over het steunen van Polen in haar lijn om weer baas in eigen land te worden (kenmerk: 2023Z02924).

Gelet op de inhoud van de vragen heb ik de beantwoording van deze vragen overgedragen aan de Minister van Buitenlandse Zaken.


X Noot
1

NOS, 14 februari 2023, «Europese Commissie daagt Polen opnieuw voor de rechter» https://nos.nl/artikel/2463926-europese-commissie-daagt-polen-opnieuw-voor-de-rechter.

Naar boven