Vragen van de leden Leijten en Van Nispen (beiden SP) aan de Ministers van Justitie en Veiligheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over aanhoudingen door de politie (ingezonden 27 januari 2023).

Mededeling van Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (ontvangen 17 februari 2023).

Vraag 1

Wat is uw reactie op de zorg van Amnesty International over het demonstratierecht naar aanleiding van de preventieve aanhouding van activisten van Extinction Rebellion?12

Vraag 2

Wat is het protocol om over te gaan tot aanhoudingen bij aangekondigde demonstraties, zelfs als er is aangegeven dat er bereidheid is van eventuele verdachten om in gesprek te treden met het Openbaar Ministerie (OM) en/of de politie?3

Vraag 3

Is er contact geweest tussen de gemeente Den Haag en de actiegroep om in overleg te treden over de aangekondigde demonstratie? Kunt u het verloop van dit contact weergeven?

Vraag 4

Heeft het OM geprobeerd contact te leggen alvorens over te gaan tot aanhoudingen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Vindt u het wenselijk dat er in de vroege ochtend arrestatieteams bij gezinnen op de stoep staan als het beoogde doel op andere wijze kan worden bereikt? Kunt u uw antwoord toelichten?4

Vraag 6

Erkent u dat het doel om de bezetting van de A12 te voorkomen volledig mislukt is nu blijkt dat juist meer organisaties zich hebben aangesloten bij de actie? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7

Kunt u uiteenzetten wat er wel of niet geoorloofd is bij (het aankondigen van en het oproepen tot) demonstraties, waarbij het gaat om het bezetten van wegen, gebouwen of openbare voorzieningen zeker in relatie tot de uitspraak van de Hoge Raad?

Mededeling

Hierbij deel ik u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede dat de schriftelijke vragen van de leden Leijten en Van Nispen (beiden SP), van uw Kamer aan de Minister van Justitie en Veiligheid over aanhoudingen door de politie (ingezonden 27 januari 2023) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

NOS, 26 januari 2023, Klimaatactivisten na verhoor weer vrij, mogen maanden niet op A12 komen (https://nos.nl/l/2461289).

X Noot
2

NRC, 26 januari 2023, Preventief optreden tegen klimaatactivisten verontrust Amnesty (https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/26/preventief-optreden-tegen-klimaatactivisten-verontrust-amnesty).

X Noot
3

Extinction Rebellion, 24 januari 2023, Extinction Rebellion tegen officier van justitie: wij hebben niets te verbergen (https://extinctionrebellion.nl/extinction-rebellion-tegen-officier-van-justitie-wij-hebben-niets-te-verbergen/).

X Noot
4

NRC, 26 januari 2023, Preventief optreden tegen klimaatactivisten verontrust Amnesty (https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/26/preventief-optreden-tegen-klimaatactivisten-verontrust-amnesty).

Naar boven