Vragen van het lid Koekkoek (Volt) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «Gif in de grond» (ingezonden 1 februari 2023).

Mededeling van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 16 februari 2023).

Vraag 1

Bent u bekend met het onderzoek «Gif in de grond»?1

Vraag 2

Klopt het dat sinds het ingaan van de Kaderrichtlijn Water in het jaar 2000 de waterkwaliteit achteruit is gegaan? Zo ja, hoe verklaart u dit?

Vraag 3

Erkent u dat voor Nederland de Europese milieueisen voor 2027 bijna onmogelijk zijn om te halen met de huidige kwaliteit van ons water?

Vraag 4

Hoeveel bentazon wordt er in Nederland sinds medio jaren «80 gemeten in de bodem en het grondwater?

Vraag 5

Indien de berichtgeving van de Groene Amsterdammer juist is, hoe verklaart u dan dat deze stof in ons grondwater opduikt?

Vraag 6

Kunt u aangeven hoe vaak er zorgwekkende berichten zijn gedeeld met het ministerie over de bedreiging van de waterkwaliteit door de stof bentazon?

Vraag 7

Beschikken de waterschappen over voldoende personeelscapaciteit voor opsporing van stoffen, zoals bentazon, die de waterkwaliteit bedreigen?

Vraag 8

Kunt u aangeven wie deze pesticide gebruiken en wat dit betekent voor de drinkwaterleveringszekerheid door de impact op ons grondwater?

Vraag 9

Kunnen drinkwaterbedrijven deze stof uit het water zuiveren? Zo ja, welke maatschappelijke kosten worden hierbij gemaakt?

Vraag 10

Bent u van mening dat het principe «de vervuiler betaalt» ook opgaat voor wie grondwater vervuilt met pesticiden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 11

Bent u voor een algemeen verbod op bentazon en, zo nee, waarom niet?

Mededeling

Op 1 februari 2023 heeft het Kamerlid Koekkoek (Volt) mij vragen gesteld over een artikel in de Groene Amsterdammer met de titel «Gif in de grond».

In verband met de benodigde afstemming met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en betrokken uitvoerende organisaties, het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, is beantwoording van de vragen niet mogelijk binnen de gestelde termijn van drie weken. De antwoorden zullen zo spoedig aan uw Kamer worden toegestuurd.


X Noot
1

De Groene Amsterdammer, 25 januari 2023

Naar boven