Vragen van het lid Pouw-Verweij (JA21) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over zwaargewonden die niet naar een traumacentrum worden gebracht (ingezonden 29 december 2022).

Mededeling van Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 18 januari 2023).

Vraag 1

Welk percentage van de patiënten met ernstige verwondingen komt in een ander ziekenhuis terecht dan in een van de elf traumacentrum waar zij moeten worden behandeld?1

Vraag 2

Gaat u iets ondernemen om ervoor te zorgen dat de gewenste 90 procent van de categorie patiënten met de zwaarste verwondingen in een gespecialiseerd ziekenhuis wordt opgenomen?

Vraag 3

Welke maatregelen of sancties gaat u regio’s opleggen die in 2024 de norm niet halen?

Vraag 4

Waarom is er in de afgelopen jaren weinig vooruitgang geboekt?

Vraag 5

Wat is de reden dat vooral de regio’s Noord-Nederland, Brabant en Noord-Holland/Flevoland achterblijven?

Vraag 6

Welke consequenties voor de organisatie van de spoedeisende hulp heeft het inzicht dat veel zwaargewonde patiënten in een aantal regio’s niet naar een traumacentrum worden gebracht?

Mededeling

De vragen van het lid Pouw-Verweij (JA21) over zwaargewonden die niet naar een traumacentrum worden gebracht (2022Z26435) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

Trouw, 26 december 2022, «Patiënten met ernstig letsel komen nog te vaak in het verkeerde ziekenhuis» (https://www.trouw.nl/zorg/patienten-met-ernstig-letsel-komen-nog-te-vaak-in-het-verkeerde-ziekenhuis~b1730642/)

Naar boven