Vragen van het lid Leijten (SP) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over dat een Amerikaanse spion Booking.com heeft gehackt en dit niet is gemeld (ingezonden 17 november 2021).

Mededeling van Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 9 december 2021).

Vraag 1

Klopt het dat gedupeerde klanten van Booking.com, wiens gegevens zijn gestolen, op de hoogte gebracht hadden moeten worden van dit datalek?1

Vraag 2

Waarom heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de Autoriteit Persoonsgegevens niet op de hoogte gesteld, als zij hebben geholpen de hacker te vinden?

Vraag 3

Hoe vaak hebben Amerikaanse autoriteiten geprobeerd om bedrijven te hacken die gevestigd zijn in Nederland?

Vraag 4

Is de AIVD volgens u voldoende toegerust om dit soort spionage tegen te gaan?

Vraag 5

In hoeverre staat Booking.com onder verscherpt toezicht nu zij vaker datalekken niet hebben gemeld?

Mededeling

De vragen van het lid Leijten (SP) over het bericht dat een Amerikaanse spion Booking.com heeft gehackt en dit niet is gemeld, ingezonden op 17 november 2021 met kenmerk 2021Z20680, kunnen niet binnen de gestelde termijn van drie weken worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording van de vragen meer tijd kost.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de beantwoording doen toekomen.


X Noot
1

NRC, 10 november 2021, «Een Amerikaanse spion brak in bij Booking.com, maar de hotelboeksite hield dat stil», https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/10/een-amerikaanse-spion-brak-in-bij-bookingcom-maar-de-hotelboeksite-hield-dat-stil-2-a4065059

Naar boven