Vragen van de leden De Roon, Fritsma en Markuszower (allen PVV) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Justitie en Veiligheid over een jaar stilte rond de inspectie van een koopvaardijschip door marineschip de Zr. Ms. De Ruyter (ingezonden 5 juli 2021).

Antwoord van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 1 november 2021).

Vraag 1

Herinnert u zich dat marineschip de Zr. Ms. De Ruyter in juni 2020 een scheepsinspectie heeft uitgevoerd in verband met een mogelijk overtreding van sanctieregels?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3

Waarom krijgt de Kamer na een jaar nog steeds niet te horen welk schip destijds is geïnspecteerd, onder welke vlag het schip voer en waar de inspectie is uitgevoerd?

Kunt u deze informatie eindelijk geven en de andere Kamervragen die de twee voorgaande keren zijn gesteld – en die nog open staan – alsnog beantwoorden?2

Antwoord 2, 3

Over dergelijke informatie uit individuele strafrechtelijke onderzoeken doe ik zoals bekend geen mededelingen. In de eerdere twee sets Kamervragen waar aan wordt gerefereerd wordt hier derhalve ook niet inhoudelijk op ingegaan.

Vraag 4, 5

Als u wéér geen openheid van zaken wilt geven met als reden dat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt, kun u dan in ieder geval navragen hoe lang het Openbaar Ministerie verwacht nog bezig te zijn met het onderzoek en waarom het zo ontzettend traag verloopt?

Kunt u in dat geval op zijn minst aangeven welke sanctieregels (mogelijk) zijn overtreden en in hoeverre de EU of VN bij de scheepsinspectie betrokken waren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4, 5

De verdenking betrof een schending van de embargobepaling uit het Besluit 2014/512/GBVB van de Raad van Europa van 31 juli 2014 (en daarmee een Nederlandse sanctieregeling). Van het OM heb ik begrepen dat uit het onderzoek is gebleken dat geen sanctieregels zijn overtreden. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels afgerond en de zaak is geseponeerd.

De EU of de VN waren niet bij dit onderzoek betrokken.

Vraag 6

Deelt u de mening dat terroristen, schurken en schurkenstaten niet bepaald wakker zullen liggen van de weinig doortastende wijze waarop internationale sancties door Nederland worden gehandhaafd?

Antwoord 6

Die mening deel ik niet. Nederland werkt er in internationaal verband aan om internationale sancties op een effectieve wijze te handhaven.


X Noot
1

De Telegraaf, 20 juni 2020, «De Ruyter onderschept schip tijdens terugreis van missie» (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1375577290/de-ruyter-onderschept-schip-tijdens-terugreis-van-missie).

X Noot
2

Antwoorden op Kamervragen over een inspectie door het marineschip Zr. Ms. De Ruyter (Aanhangsel der Handelingen 2020–2021, nr. 656; (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/08/24/antwoorden-kamervragen-over-een-inspectie-door-het-marineschip-zr-ms-de-ruyter) en: Antwoorden Kamervragen over de beroerde informatievoorziening aan de Tweede Kamer inzake de inspectie van een koopvaardijschip door marineschip de Zr. Ms. De Ruyter (Aanhangsel der Handelingen 2020–2021, nr. 565; https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/11/03/antwoorden-kamervragen-over-de-beroerde-informatievoorziening-inzake-de-inspectie-van-een-koopvaardijschip

Naar boven