Vragen van de leden Wassenberg en Teunissen (beiden PvdD) aan de Ministers van Infrastructuur en Waterstaat, van Buitenlandse Zaken en voor Natuur en Stikstof over de VN-conferentie over het wereldzeeënverdrag (ingezonden 24 augustus 2022).

Mededeling van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 9 september 2022).

Vraag 1

Deelt u de mening dat het belangrijk is om tijdens de huidige VN-conferentie in New York over het wereldzeeënverdrag (die duurt tot en met 26 augustus 2022) tot een akkoord te komen over maatregelen voor het daadwerkelijk beschermen van 30% van de wereldzeeën in 2030? Zo ja, hoe zet Nederland zich in om dit doel te bereiken?

Vraag 2

Deelt u de mening dat bij het beschermen van 30% van de wereldzeeën ook gekeken moet worden naar de effectiviteit van deze bescherming, zodat de meest biodiverse plekken strikt beschermd worden? Zo ja, kunt u aangeven wat de inzet van Europa en specifiek Nederland hiervoor is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Op welke punten en hoe heeft Nederland zich ingespannen tijdens de VN-conferentie over oceanen in Lissabon om de eigen uitgesproken hoge ambities, zoals effectieve en toekomstbestendige bescherming van het mariene, in het wereldzeeënverdrag te krijgen?

Vraag 4

Hoe spant Nederland zich momenteel in om deze uitgesproken hoge ambities in het wereldzeeënverdrag te krijgen?

Vraag 5

Kunt u aangeven op welke punten de ambities van Nederland en Europa verschillen? Ondersteunt Nederland bijvoorbeeld het standpunt van Europa op het gebied van bindende afspraken over mariene gebiedsbescherming op volle zee? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Welke positie heeft Nederland aangaande het verplicht stellen van onderzoeken en het managen van activiteiten op de hoge zee om zo te voorkomen dat er schadelijke effecten op het zeemilieu zijn? En hoe heeft Nederland deze uitgedragen tijdens de onderhandelingen?

Vraag 7

Welke positie heeft Nederland aangaande het hanteren van een striktere norm voor «mindere en grensoverschrijdende» effecten van «substantiële vervuiling en schadelijke impact op het zeemilieu»? En hoe heeft Nederland deze uitgedragen tijdens de onderhandelingen?

Vraag 8

Welke positie heeft Nederland aangaande het verlenen van toegang aan landen tot een verdeling van genetische mariene bronnen (access and benefit sharing of Marine Genetic Resources)? En hoe heeft Nederland deze uitgedragen tijdens de onderhandelingen?

Vraag 9

Welke positie heeft Nederland aangaande verplichte milieueffectrapportages, voorafgaand aan activiteiten op zee? En hoe heeft Nederland deze uitgedragen tijdens de onderhandelingen?

Vraag 10

Welke positie heeft Nederland aangaande het steunen van een internationaal overkoepelend technisch wetenschappelijk orgaan voor de beoordeling van Environmental Impact Assessments? En hoe heeft Nederland deze uitgedragen tijdens de onderhandelingen?

Mededeling

Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de leden Wassenberg en Teunissen (beiden Partij voor de Dieren) aan de Ministers van Infrastructuur en Waterstaat, van Buitenlandse Zaken en voor Natuur en Stikstof, over de VN-conferentie over het wereldzeeënverdrag (ingezonden 24 augustus, met kenmerk 2022Z15730), wil ik u meedelen dat het helaas niet lukt de vragen binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De ministeries waarmee wordt afgestemd voor de beantwoording zijn de afgelopen weken nauw betrokken geweest bij de VN-conferentie waarover de schriftelijke vragen gaan. Door die actieve participatie tijdens deze conferentie en de noodzakelijke afstemming vergt de beantwoording meer tijd. Het streven is om de antwoorden zo spoedig mogelijk aan uw Kamer te sturen.

Naar boven