Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de Ministers van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over paspoortwalhalla voor topcriminelen (ingezonden 25 juli 2022).

Mededeling van Staatssecretaris Van Huffelen (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 7 september 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving dat ambtenaren criminelen hielpen aan een valse identiteit?1

Vraag 2

Wat zijn uw acties richting de gemeente Den Haag geweest waar een ambtenaar naar hartelust paspoorten aan het vervalsen was voor criminelen? Kunt u deze vraag een gedetailleerd antwoord geven?

Vraag 3

Wat vindt u van het feit dat in het artikel van Het Parool naar voren komt dat de Haagse ambtenaar nog vier jaar werkzaam is geweest voor deze gemeente? Wat is uw actie daarop richting de gemeente Den Haag?

Vraag 4

Wat gaat u doen tegen het feit dat de afgelopen tien jaar structureel fouten zijn gemaakt in de uitgifte van paspoorten? Kunt u hier een gedetailleerd antwoord op geven?

Vraag 5

Wat gaat u doen tegen het feit dat uit een steekproef onder zeventien gemeenten is gebleken dat in een kwart van de gevallen de paspoortprocedures niet werden gevolgd? Kunt u hier een gedetailleerd antwoord op geven?

Vraag 6

Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat een niet functionerende overheid een paspoortwalhalla creëert voor zware criminelen? Zo ja, wat wordt uw actieplan om dit te bestrijden?

Mededeling

Hierbij bericht ik u dat de schriftelijke vragen van het lid Van Haga, ingezonden op 25 juli, met kenmerk 2022Z15316 en de schriftelijke vragen van de leden Michon-Derkzen en Rajkowski, ingezonden op 25 juli, met kenmerk 15317, niet binnen de driewekentermijn kunnen worden beantwoord. Ik streef naar een beantwoording van beide sets vóór 30 september. De afstemming tussen de verschillende betrokken partijen maakt dat er meer tijd nodig is.

De vragen van het lid Van Haga gaan over het bericht in het Parool van 23 juli getiteld: «Hoe ambtenaren zware criminelen aan een valse identiteit hielpen met gekloonde paspoorten». De vragen van de leden Michon-Derkzen en Rajkowski zien op de brief van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Justitie en Veiligheid van 8 juli, «Aankondiging van maatregelen ter voorkoming identiteitsfraude.

Naar boven