Vragen van de leden Ellian en Michon-Derkzen (beiden VVD) aan de Minister voor Rechtsbescherming over het bericht «Te weinig rechters in Gelderland, 1.500 rechtszaken geschrapt» (ingezonden 27 juni 2022).

Antwoord van Minister Weerwind (Rechtsbescherming) (ontvangen 13 juli 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Te weinig rechters in Gelderland, 1.500 rechtszaken geschrapt»1?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid om de 1.500 sepots nader te specificeren naar soorten strafzaken, in het bijzonder slachtofferzaken, zedenzaken, VPT-zaken en jeugdzaken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

De 1.500 zaken betreffen zogenoemde politierechter zaken. Dat wil zeggen dat het gaat om relatief lichte strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld belediging, verkeerszaken en het bezit van hennep. Onder deze zaken bevinden zich geen zedenzaken en geen jeugdzaken. De VPT-zaken zijn inmiddels allemaal gescreend en zijn van de lichtste categorie met veelal beledigingen en nauwelijks tot geen geweld. Van de 1.500 zaken wordt ongeveer 90% geseponeerd. Dat betekent dat een klein aantal zaken alsnog voor dagvaarding in aanmerking komt op een gereserveerde zitting.

Vraag 3

Gaat dit ook in andere arrondissementen gebeuren? Zo ja, kunt u de Kamer daarover vooraf informeren?

Antwoord 3

Hoewel ook in andere arrondissementen tekorten aan rechters zijn waardoor niet alle zaken op tijd kunnen worden behandeld, zijn de achterstanden bij de rechtbank Gelderland verreweg het grootst. Zowel het Openbaar Ministerie als de Rechtspraak spannen zich maximaal in om te voorkomen dat ook elders in Nederland tot dit soort vergaande maatregelen moeten worden overgegaan. Sepotbeslissingen van vergelijkbare omvang in andere arrondissementen liggen daarom niet voor de hand.


X Noot
1

NOS, 16 juni 2022, Te weinig rechters in Gelderland, 1.500 rechtszaken geschrapt (https://nos.nl/artikel/2432906-te-weinig-rechters-in-gelderland-1500-rechtszaken-geschrapt).

Naar boven