Vragen van het lid Ellian (VVD) aan de Minister voor Rechtsbescherming over het bericht «Woonadressen van advocaten duiken geregeld op in strafdossiers» (ingezonden 17 juni 2022).

Mededeling van Minister Weerwind (Rechtsbescherming) (ontvangen 8 juli 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Woonadressen van advocaten duiken geregeld op in strafdossiers. «Onacceptabel en ronduit gevaarlijk»»?1

Vraag 2

Wat vindt u van het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) woonadressen van advocaten in strafdossiers herleidbaar heeft opgenomen?

Vraag 3

Wat vindt u van het feit dat in sommige dossiers bijna alle betrokkenen anoniem zijn, maar advocaten kennelijk niet?

Vraag 4

Welke redenen, of grondslagen, zijn er volgens u om in een strafdossier te registeren dat met een advocaat gebeld is?

Vraag 5

Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de woonadressen van advocaten niet herleidbaar zijn in strafdossiers?

Vraag 6

Bent u bereid om indringend een gesprek met het OM te voeren over deze gang van zaken? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid Ellian (VVD), van uw Kamer aan de Minister voor Rechtsbescherming over het bericht «Woonadressen van advocaten duiken geregeld op in strafdossiers» (ingezonden 17 juni 2022) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.

Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

De Volkskrant, 16 juni 2022, «Woonadressen van advocaten duiken geregeld op in strafdossiers. «Onacceptabel en ronduit gevaarlijk»», www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/woonadressen-van-advocaten-duiken-geregeld-op-in-strafdossiers-onacceptabel-en-ronduit-gevaarlijk~b64ce541/.

Naar boven