Vragen van het lid Eerdmans (JA21) aan de Minister voor Klimaat en Energie over het hacken van windturbines (ingezonden 29 juni 2022).

Mededeling van Minister Jetten (Klimaat en Energie) (ontvangen 7 juli 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met de toename aan cyberaanvallen op windturbines op Europees grondgebied?1

Vraag 2

Bent u ermee bekend dat als gevolg hiervan bijvoorbeeld vijf windturbines langs de Oude Maas al maandenlang stilstaan?2

Vraag 3

Hoeveel (pogingen tot) cyberaanvallen op systemen en netwerken van Nederlandse windturbines zijn u bekend over het afgelopen jaar? Wie waren hiervoor verantwoordelijk?

Vraag 4

In hoeveel gevallen waren deze cyberaanvallen succesvol en was er daadwerkelijk sprake van hacks door ransomware zoals bij het windpark Oude Maas?

Vraag 5

Om welke beheerders en windparken ging dit?

Vraag 6

Hoe is met deze hacks omgegaan? Zijn ze verholpen en zo ja, hoe?

Vraag 7

Heeft de (Rijks)overheid hierin een rol gespeeld? Zo ja, welke?

Vraag 8

Hoeveel voorziene energie is hierdoor in totaal niet opgewekt?

Vraag 9

In hoeverre kunt u volhouden dat uw inzet op windenergie ons minder afhankelijk maakt van het buitenland, terwijl u tegelijkertijd via Tennet grote offshore windprojecten gunt aan Chinese staatsbedrijven en uw windturbines vanuit het buitenland gewoon lamgelegd kunnen worden?

Mededeling

De vragen van het lid Eerdmans (JA21) over het hacken van windturbines (2022Z13483) kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden van het uitstel is dat afstemming ten behoeve van de beantwoording meer tijd vergt. Ik zal uw Kamer zo spoedig mogelijk de antwoorden op de vragen doen toekomen.


X Noot
1

Techzine, 27 april 2022, «Europese windenergiesector getroffen door golf cyberaanvallen». (https://www.techzine.nl/nieuws/security/486216/europese-windenergiesector-getroffen-door-golf-cyberaanvallen/)

X Noot
2

Rijnmond, «What the hack! Hoe de oorlog in Oekraïne windmolens langs Oude Maas al maanden stil laat staan» (https://www.rijnmond.nl/nieuws/1512040/what-the-hack-hoe-de-oorlog-in-oekraine-windmolens-langs-oude-maas-al-maanden-stil-laat-staan)

Naar boven