Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Financiën over het gebrekkige toezicht op Russische bedrijven (ingezonden 20 mei 2022).

Mededeling van Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 13 juni 2022).

Vraag 1

Wat is uw oordeel over het artikel «Een brievenbusje tussen lesauto’s»?1

Vraag 2

Klopt volgens u de schatting dat 31–50% van de trustdienstverleners zonder vergunning opereert? Wat onderneemt u hiertegen?

Vraag 3

Is deze zogenaamde schaduwtrustsector meegenomen in het onderzoek van de heer Blok? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat heeft dit opgeleverd?

Vraag 4

Deelt u de mening dat deze schaduwtrustsector aan banden moet worden gelegd? Zijn er mogelijkheden om actiever te handhaven, dus niet enkel op basis van meldingen?

Vraag 5

Neemt u de strekking van dit artikel mee in het onderzoek m.b.t. een mogelijk verbod van de trustsector in het algemeen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Met hoeveel FTE is het toezicht op de naleving van sancties reeds versterkt, in lijn met de motie-Jasper van Dijk2?

Mededeling

Op 20 mei 2022 zijn schriftelijke vragen gesteld door het lid Jasper van Dijk (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Financiën over het gebrekkige toezicht op Russische bedrijven met kenmerk 2022Z10049. Deze vragen kunnen niet binnen de gestelde driewekentermijn worden beantwoord. De reden hiervoor is dat nadere interdepartementale afstemming nodig is om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Ik zal uw Kamer de antwoorden zo spoedig mogelijk doen toekomen.


X Noot
1

De Groene Amsterdammer, 18 mei 2022, «Een brievenbusje tussen lesauto’s» (https://www.groene.nl/artikel/een-brievenbusje-tussen-lesauto-s).

X Noot
2

Kamerstuk 36 045, nr. 21 (10 maart 2022).

Naar boven