Aanhangsel van de Handelingen
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer | Datum ontvangst |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2021-2022 | 2720 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Nummer | Datum ontvangst |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2021-2022 | 2720 |
Herinnert u zich de vele Kamervragen die reeds gesteld zijn over de ontvoering van het meisje Insiya uit Amsterdam en die nu bij haar vader is?
Klopt het dat er volgende week een staatsbezoek van de President van India en zijn echtgenote plaatsvindt aan Nederland en dat zij onder andere ontmoetingen zullen hebben met onze Koning, de Minister-President en de Minister van Buitenlandse zaken?
Ja, op 5 en 6 april jl. heeft een staatsbezoek van de President van India met zijn echtgenote plaatsgevonden aan Nederland.
Kunt u aangeven welke vorderingen er gemaakt zijn bij het teruggeleiden van Insiya, die ontvoerd is, naar Nederland? Welke acties heeft de Nederlandse regering daartoe ondernomen?
Het is verdrietig dat deze situatie al zo lang voortduurt en dat de moeder van Insiya haar dochter al die tijd moet missen. De Nederlandse autoriteiten hebben langs diplomatieke weg verzocht om teruggeleiding van Insiya. Omdat India geen partij is bij het Haags Kinderontvoeringsverdrag, kan India niet worden gehouden aan het meewerken aan de verplichtingen in dat verdrag. Ook het uitleveringsverzoek voor de vader is door India niet toegewezen. De Nederlandse autoriteiten blijven bij de Indiase autoriteiten aandringen op het belang van een snelle en goede oplossing voor moeder en kind. Met dit doel worden Nederlandse gerechtelijke uitspraken aangeboden aan de Indiase autoriteiten en wordt aandacht gevraagd voor een spoedige afronding van de procedures die nog lopen in India. De uitspraken van de Nederlandse rechter zijn echter niet zonder meer bindend in India. Een verzoek tot erkenning en tenuitvoerlegging moet worden gehonoreerd door een Indiase rechter om deze te doen laten gelden.
Nederland volgt uitspraken in de procedures in India nauwlettend. Ook brengt Nederland deze zaak aanhoudend bij bilaterale gesprekken met India op, zo ook tijdens het staatsbezoek in 2019. Hetzelfde geldt voor het staatsbezoek op 5 en 6 april 2022; tijdens meerdere gesprekken is aandacht gevraagd voor deze zaak. Daarbij is onderstreept dat het belangrijk is dat moeder en dochter contact met elkaar kunnen hebben, ook totdat er een definitieve oplossing is.
Tijdens de telefonische kennismaking van de Minister van Buitenlandse Zaken met zijn counterpart in India alsmede tijdens het recente bezoek aan dat land is deze zaak eveneens opgebracht.
Klopt het dat de vader van Insiya veroordeeld is tot negen jaar celstraf voor de (gewelddadige) ontvoering van zijn dochter en dat hij in hoger beroep gegaan is?
Waarom staat de vader van Insiya niet op op de lijst van Interpol met een «red notice»? Welke pogingen heeft Nederland daartoe ondernomen en waarom is dat niet gelukt? Kunt u de betreffende correspondentie aan de Kamer doen toekomen? Herinnert u zich dat u op eerdere Kamervragen antwoordde: «Op grond van de Nederlandse gerechtelijke uitspraken behoort Insiya te worden teruggeleid naar Nederland. Deze uitspraken zijn echter in India niet automatisch bindend of af te dwingen. Om de Nederlandse gerechtelijke uitspraken in India te laten gelden, zal mevrouw Rashid de Indiase rechter moeten vragen hier gevolg aan te geven»?1
Ja, ik herinner mij het genoemde eerder gegeven antwoord dat ziet op de in Nederland gevoerde civielrechtelijke procedures. Dit geldt onverkort en is daarom ook onderdeel van deze beantwoording.
Ten aanzien van een red notice kan ik uw Kamer laten weten dat Interpol in 2017 oordeelde dat de red notice die destijds was vervaardigd voor de vader van Insiya moest worden verwijderd, omdat het om een familierechtelijke en niet – zoals vereist voor een red notice – om een strafrechtelijke aangelegenheid zou gaan. In 2020 werd de vader van Insiya veroordeeld door de strafrechter (rechtbank Amsterdam). Een hernieuwd verzoek tot het vervaardigen van een red notice in 2021 heeft bij Interpol echter niet tot een ander oordeel geleid. Het is niet mogelijk om de correspondentie met Interpol aan uw Kamer te verstrekken. De reden hiervoor is dat deze correspondentie via de politie verloopt en vertrouwelijk is omdat het ziet op het strafrechtelijke onderzoek én persoonsgegevens bevat.
Klopt dit onderdeel van de beantwoording van Kamervragen? Is het aan de moeder van Insiya om naar de rechter in India te stappen, terwijl de vader van Insiya uit de ouderlijke macht ontzet is door een zaak van de staat tegen hem? En is het verstandig voor de moeder om een zaak in India aan te spannen?
Het is inderdaad aan de moeder van Insiya als belanghebbende om naar de rechter in India te stappen. Om de Nederlandse gerechtelijke uitspraken in India te laten gelden zoals in het antwoord op vraag 3 is aangegeven, zal de moeder van Insiya de Indiase rechter moeten vragen hier gevolg aan te geven. Een Indiase advocaat kan de moeder hierin adviseren.
Kunt u aangeven welke acties u het laatste jaar, anderhalf jaar ondernomen heeft om Inisiya, die een Nederlandse paspoort heeft en die met geweld ontvoerd is naar India, daar met haar voor ontvoering veroordeelde vader verblijft en voor wie een teruggeleiding naar Nederland dient plaats te vinden, te laten terugkeren naar Nederland?
De ondernomen acties heb ik beschreven in mijn antwoord op vraag 3 hierboven. Kortheidshalve verwijs ik u naar dit antwoord.
Wilt u deze zaak en de uitvoeringen van verschillende vonnissen van Nederlandse rechters, onder de aandacht brengen tijdens het staatsbezoek?
Tijdens het staatsbezoek, op 5 en 6 april 2022, is tijdens meerdere gesprekken aandacht gevraagd voor deze zaak.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20212022-2720.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.