Vragen de leden Boucke en Wuite (beiden D66) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht «Bedrijven en instellingen werken samen om in 2030 elektrisch vliegen mogelijk te maken» (ingezonden 19 april 2022).

Mededeling van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 9 mei 2022).

Vraag 1

Op welke manier is het ministerie betrokken bij en verleent het (financiële) ondersteuning aan het Elektrisch Vliegen Collectief (EVC)?1

Vraag 2

Indien dit nog niet het geval is, bent u bereid dit te doen?

Vraag 3

Welke instrumenten heeft u tot uw beschikking om dit collectief te ondersteunen?

Vraag 4

Bent u bereid zich in Europees verband in te spannen om het «Clean Aviation»-programma ook open te stellen voor elektrisch vliegen of anderszins de Europese Commissie te bewegen tot (financiële) ondersteuning van deze belangrijke innovatie?

Vraag 5

Welke ambities, mijlpalen en doelstellingen heeft u vastgesteld voor de in de Luchtvaartnota opgenomen notie dat Nederland in 2030 wil horen bij de internationale koplopers op het gebied van (hybride) elektrisch vliegen?

Vraag 6

Bent u bereid een «moonshot»-doelstelling voor elektrisch vliegen te stellen voor uw kabinetsperiode ter aanmoediging, stimulering en promotie van deze vorm van duurzaam vervoer?

Vraag 7

Kunt u aangeven hoe het staat met de uitvoering van motie-Paternotte/Remco Dijkstra (Kamerstuk 35 300 XII, nr. 34) in relatie tot het deel waar de regering is verzocht «in overleg met de provincies nieuwe luchthavenbesluiten te faciliteren voor regionale luchthavens die erop gericht zijn om elektrisch vliegen maximaal te stimuleren en gericht te ondersteunen»?

Vraag 8

Kunt ingaan op de initiatieven en resultaten van de 1 miljoen euro die is vrijgemaakt voor het Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen (AHEV)?

Vraag 9

Welke stappen hebt u genomen of neemt u om te verzekeren dat de noodzakelijke laadinfrastructuur voor elektrische vliegen op Aruba, Bonaire en Curaçao, in lijn met het Masterplan en de Roadmap Elektrisch Vliegen, wordt gerealiseerd?

Vraag 10

Bent u bereid de toepassing van elektrisch vliegen voor de andere bijzondere gemeenten en Sint Maarten te onderzoeken?

Vraag 11

Bent u bereid hier een concreet actieplan voor op te stellen?

Vraag 12

Kunt u ingaan op de initiatieven die Winair, waar de rijksoverheid (nog) een belang in heeft, onderneemt ter verduurzaming van zijn vloot en operatie?

Vraag 13

Bent u bereid te onderzoeken of voorwaarden met betrekking tot verduurzaming, bijvoorbeeld elektrisch vliegen, kunnen worden opgenomen in het instrument van een openbaredienstverplichting die u onderzoekt? Kunt u dit betrekken bij de lopende verkenning?

Mededeling

Op 19 april 2022 hebben de leden Boucke en Wuite (beiden D66) een aantal Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht «Bedrijven en instellingen werken samen om in 2030 elektrisch vliegen mogelijk te maken»2. Dit bericht heeft betrekking op de oprichting en ontwikkelingen van het Elektrisch Vliegen Collectief (EVC).

Helaas kunnen deze vragen niet binnen de gestelde termijn beantwoord worden, omdat interne en externe afstemming meer tijd kost. U ontvangt de antwoorden uiterlijk 31 mei.


X Noot
1

Het Financieele Dagblad, 10 april 2022

Naar boven