Vragen van het lid Pouw-Verweij (JA21) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat een kapotte koelkast vol Janssenvaccins in Nieuwegein tot het besluit leidde om jongeren ermee in te enten en ze zo een vrijbrief te geven om te gaan stappen. (ingezonden 23 september 2021).

Antwoord van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 23 september 2021).

Vraag 1 en 2

Is het bericht juist dat jongeren niet met Janssen worden gevaccineerd wegens een risico op bijwerkingen, maar dat op 7 juni in een vaccinatielocatie van de GGD Utrecht een koelkast vol Janssenvaccins dreigde te bederven wegens kortsluiting, waarop het RIVM groen licht gaf om ze toch weg te geven, ongeacht de leeftijdsgrenzen?1

Als het antwoord bevestigend luidt, is de Minister het met JA21 eens dat jongeren daarmee op grote schaal zijn misleid?

Antwoorden 1 en 2

De prikactie op 7 juni van de GGD Utrecht na het uitvallen van een koelkast staat uiteraard compleet los van het besluit om een keuzelijn te openen, laat staan van de besmettingsgolf van deze zomer. De suggesties die in het bericht worden gewekt zijn gewoonweg onjuist:

  • Er is altijd gehandeld binnen de kaders die zijn gesteld zijn door de Gezondheidsraad. Op 2 juni heeft de Gezondheidsraad vastgesteld dat het Janssen-vaccin onderdeel mocht blijven van het vaccinatieprogramma: Janssen is een veilig en effectief vaccin met een duidelijk voordeel: één prik is voldoende. Het is onjuist dat Janssen voor jongeren vanaf 18 jaar niet toegediend mag worden.

  • Het Janssen-vaccin is met name geschikt voor mensen die er evident bij gebaat zijn om met 1 prik beschermd te zijn (bv daklozen, militairen die op missie moeten). Daarnaast is er ook een groep mensen die graag de gelegenheid wilden hebben om zich snel te laten vaccineren (bv. jongeren, mensen die op reis willen etc.). Voor jongeren gold meer specifiek dat zij nog bijna niet aan de beurt waren vanwege schaarste aan vaccins en zij door deze voorraad Janssen-vaccins van 200.000 en later 175.000 sneller beschermd zouden zijn met het oog op naderende zomer en vakantiereizen. Dat is de reden geweest voor de start van de keuzelijn op 23 juni. Dat was ook in de Tweede Kamer een breed gedeelde wens.

  • In de loop van juni werd de epidemiologische situatie snel gunstiger. Daarom is de keuze gemaakt om vaccinatiebewijzen/QR-codes direct te verstrekken, dus zonder wachttijd, na volledige vaccinatie. Dat gold dus niet alleen voor het Janssen-vaccin maar ook voor Pfizer, AstraZeneca en Moderna. Deze keuze is aan de Kamer voorgelegd op 11 juni 2021 middels de wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19 i.v.m. inzet van coronatoegangsbewijzen op basis van vaccinatie of herstel, conform de geldende nahangprocedure en besproken in het algemeen overleg ter voorbereiding op de Europese Raad op 9 juni 2021.

  • Nadat begin juli duidelijk werd dat het aantal besmettingen snel ging stijgen na de invoering van de versoepelingen op 26 juni jl. is de wachttijd van 14 dagen voor alle vaccins op 10 juli 2021 ingevoerd voor verstrekking van de QR-code. Dus ook niet alleen voor het Janssen-vaccin. De periode waarin met Janssen geprikt werd en er geen «inwerktijd» gehanteerd werd is zeer beperkt gebleven.

  • Geheel los hiervan staat het incident in Nieuwegein waar op 7 juni 1200 Janssenvaccins dreigden over de datum te geraken door een probleem met de koeling. Het RIVM gaf groen licht deze vaccins in te zetten om te voorkomen dat ze weggegooid moesten worden. Dit was in een periode dat de nachthoreca nog gesloten was.

  • Het Janssen-vaccin op zichzelf, de keuzelijn, de avond in Nieuwegein – het staat los van elkaar; geen van deze elementen kunnen als de hoofdoorzaak van de toename in besmettingen worden aangewezen.


X Noot
1

De Telegraaf, 23 september 2021, «Niet OMT-advies maar kapotte koeling vol vaccins leidde tot «dansen met Janssen»», <https://www.telegraaf.nl/nieuws/805141103/niet-omt-advies-maar-kapotte-koeling-vol-vaccins-leidde-tot-dansen-met-janssen>.

Naar boven