Vragen van de leden Tielen en Van Wijngaarden (beiden VVD) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de beschikbaarheid van «Middel X» (ingezonden 25 maart 2022).

Mededeling van Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 20 april 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Zelfmoordpoeder Middel X gevonden in Arnhemse woning waar een agent onwel raakte»?1

Vraag 2

Bent u het ermee eens dat het niet mogelijk zou moeten zijn dat mensen zomaar in aanraking kunnen komen met dit middel X en daardoor vergiftigd raken?

Vraag 3

Kunt u aangeven wat de effecten zijn van het «drempelverhogend beleid» zoals beschreven in de brief van 3 september 2018?2 Kunt u daarnaast de resultaten tot nu toe geven van het in 2018 afgesloten convenant met de chemiesector waarin de verkoop van deze stoffen aan particulieren wordt tegengegaan?

Vraag 4

Bent u bereid om nogmaals te onderzoeken hoe de illegale markt met betrekking tot Middel X aangepakt kan worden? Zo ja, kunt u de Kamer voor het zomerreces 2022 informeren over de uitkomsten van dit onderzoek?

Vraag 5

Kunt u aangeven of de Coöperatie Laatste Wil zich, na eerdere afwijzing door het Ministerie van VWS, opnieuw gemeld heeft voor een gesprek over een zogenaamde «proeftuin» met Middel X?

Mededeling

De vragen van Tielen en Van Wijngaarden (beiden VVD) over de beschikbaarheid van «Middel X» (2022Z05746 ingezonden 25 maart 2022) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat de benodigde afstemming meer tijd vergt.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

De Gelderlander, 24 maart 2022, «Zelfmoordpoeder Middel X gevonden in Arnhemse woning waar een agent onwel raakte» https://www.gelderlander.nl/arnhem/zelfmoordpoeder-middel-x-gevonden-in-arnhemse-woning-waar-een-agent-onwel-raakte~a8c748d6f/

X Noot
2

Kamerstuk 32 793, nr. 325

Naar boven