Vragen van de leden Madlener en Helder (beiden PVV) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Justitie en Veiligheid over het afnemen van de boa-status van hoofdconducteurs (ingezonden 24 maart 2022).

Mededeling van Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 20 april 2022)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van onder andere het artikel «NS wil hoofdconducteur boa-status afnemen: «Werkt juist agressie in de hand»»?1

Vraag 2

Heeft de NS hier met u over gesproken? Zo ja, hoe beoordeelt u deze actie? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Wat zijn de gevolgen voor de veiligheid van het personeel en de treinreiziger als de boa-bevoegdheid voor hoofdconducteurs wordt afgenomen? Kunt u hierop een gedetailleerd antwoord geven dat ook in relatie staat tot de forse toename van het aantal asielzoekers in Nederland?

Vraag 4

Gaat de NS meer veiligheidspersoneel aannemen om de veiligheid van personeel en passagiers te waarborgen? Zo nee, waarom niet en bent u bereid hierop aan te dringen bij de NS?

Vraag 5

Bent u van mening dat deze actie haaks staat op het eerdere verzoek van de NS, namelijk om het veiligheidspersoneel meer bevoegdheden te geven vanwege de toename van agressie op stations en in de treinen?2

Vraag 6

Is deze beslissing besproken met het personeel? Hoe oordelen zij over deze beslissing en kan het personeel straks nog in voldoende mate optreden tegen agressiviteit in het openbaar vervoer?

Vraag 7

Bent u bereid om met NS in gesprek te gaan om deze beslissing te heroverwegen?

Vraag 8

Bent u bereid om de veiligheid in treinen en op stations fors te verbeteren, hiervoor alle noodzakelijke acties uit te voeren en de Kamer hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?

Vraag 9

Waarom wordt niet gewacht op de visie inzake de boa’s en de samenwerking met de politie die de Minister van Justitie en Veiligheid aan het ontwikkelen is?3

Mededeling

Op 24 maart 2022 hebben de leden Madlener en Helder (beiden PVV) vragen gesteld aan mij en de Minister van Justitie en Veiligheid naar aanleiding over het afnemen van de boa-status van hoofdconducteurs (2022Z05642).

Op 30 maart 2022 hebben de leden Alkaya en Van Nispen (beiden SP) aanvullende vragen gesteld over hetzelfde onderwerp aan mij en de Ministers van Justitie en Veiligheid en van Financiën (2022Z06064).

Met het oog op de zorgvuldigheid en de noodzaak tot afstemming met alle betrokken partijen, kunnen deze Kamervragen helaas niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Ik zal de antwoorden zo spoedig mogelijk aan uw Kamer sturen.


X Noot
2

Sittard-Geleen.nieuws.nl, 22 februari 2022, «NS ziet agressie toenemen en wil meer bevoegdheden voor personeel» (https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20220222/ns-ziet-agressie-toenemen-en-wil-meer-bevoegdheden-voor-personeel/).

X Noot
3

Zie de brief van de Minister van Justitie en Veiligheid van 12 november 2021 (Kamerstuk 29 628, nr. 1048).

Naar boven