Vragen van het lid Van der Woude (VVD) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht «The giant plan to track diversity in research journals» (ingezonden 18 maart 2022).

Mededeling van Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 12 april 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «The giant plan to track diversity in research journals»?1

Vraag 2

Hoe duidt u dit artikel?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat het in de wetenschap steeds vaker voorkomt dat mensen worden ingedeeld op basis van afkomst of raciale kenmerken, zoals wit, zwart of Aziatisch?

Vraag 4

Deelt u de mening dat de kwaliteit van werk van een wetenschappelijk auteur beoordeeld moet worden op de kwaliteit van dat werk, en niet op de afkomst of uiterlijke kenmerken van de auteur?

Vraag 5

Hoe beoordeelt u het voornemen van wetenschappelijke uitgevers zoals Elsevier om auteurs, of dat nu vrijwillig of verplicht is, te vragen om hun ras of etniciteit bekend te maken?

Vraag 6

Deelt u de mening dat dit in strijd is met de toezegging van Minister van Engelshoven dat het registreren van ras of afkomst niet aan de orde is in het kader van het nationaal actieplan diversiteit voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek (2020)?

Mededeling

Op 18 maart 2022 heeft het lid Van der Woude (VVD) schriftelijke vragen gesteld over het bericht «The giant plan to track diversity in research journals».

Tot mijn spijt is beantwoording binnen de gestelde termijn niet mogelijk vanwege de aard van de vragen en de afstemming die hiervoor nodig is. Ik zal de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.


X Noot
1

Website Nature, 23 februari 2022, The giant plan to track diversity in research journals.

Naar boven