Vragen van het lid Omtzigt (Omtzigt) aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over het onderhoud aan vuurtoren in Den Helder, die op instorten staat en de staat van onderhoud van andere (rijks)monumenten bij Rijkswaterstaat (ingezonden 21 december 2021).

Nader antwoord van Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) (ontvangen 7 april 2022).

Op 21 december 2021 ontving ik vragen van het lid Omtzigt over het onderhoud aan de vuurtoren in Den Helder en de staat van onderhoud van andere (rijks)monumenten in beheer bij Rijkswaterstaat. Op 31 januari 2022 heeft u het eerste deel van de beantwoording van de vragen ontvangen en is aangegeven dat vanwege het benodigde uitzoekwerk het resterende deel in het voorjaar van 2022 aan uw Kamer verzonden zal worden. Hierbij ontvangt u de beantwoording van de twee resterende vragen.

Vraag 3

Kunt u die memo en andere memo’s, brieven, e-mails en documenten over het onderhoud en scheuren in de Lange Jaap (bij Rijkswaterstaat en het ministerie) van de afgelopen vijf jaar aan de Kamer doen toekomen?

Antwoord 3

De gevraagde documenten zijn als bijlage bij deze brief meegezonden1.

Vraag 10

Zijn er andere (rijks)monumenten in bezit van Rijkswaterstaat met achterstallig onderhoud? Zo ja, welke?

Antwoord 10

Uit een inventarisatie van Rijkswaterstaat komen 175 objecten naar voren met een cultuurhistorische waarde die beschermd zijn vanuit de Erfgoedwet of provinciale of gemeentelijke monumentenverordening en die door Rijkswaterstaat gebruikt worden of werden in de uitoefening van zijn taken. Hiervan hebben 60 objecten behorend bij 31 Rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument een vorm van achterstallig en/of uitgesteld onderhoud. Bij het bepalen van het uit te voeren beheer en onderhoud zijn voor Rijkswaterstaat de functie en de veiligheid van het object leidend. Hierbij is de monumentale waarde niet expliciet meegewogen. De volledige lijst van deze 175 monumentale objecten, inclusief de indicatie van achterstallig en/of uitgesteld onderhoud, is bijgevoegd bij deze brief.

In samenspraak met onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wordt nu nader onderzocht of er meer objecten in beheer bij Rijkswaterstaat zonder directe of indirecte functie voor het hoofdwegennet, hoofdvaarwegennet of hoofdwatersysteem, een beschermde cultuurhistorische waarde bezitten. Er kan niet worden uitgesloten dat als gevolg hiervan het aantal objecten met een monumentale status zal uitbreiden.

Eveneens zal in samenspraak met de RCE de staat van onderhoud van de RWS-monumenten worden beoordeeld in relatie tot de monumentale waarden. Hierna wordt in beeld gebracht wat nodig is om deze monumenten ook op basis van de monumentale waarde te onderhouden en hoe dit meegenomen kan worden in de programmering van het beheer en onderhoud van Rijkswaterstaat.

Zodra daar aanleiding toe is informeer ik uw Kamer over de uitkomsten.


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven