Vragen van het lid Bromet (GroenLinks) aan de Minister voor Natuur en Stikstof over de top 100 stikstof bronnen (ingezonden 22 februari 2022).

Nader antwoord van Minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) (ontvangen 5 april 2022). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 2133. Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 2339.

Vraag 1

Kunt u de Kamer een lijst doen toekomen van de top 100 stikstofbronnen (bedrijven/vergunningen)?

Vraag 2

Kunt u deze lijst sorteren/specificeren naar sector en naar regio/gemeente, waarbij privéadressen niet nodig zijn?

Vraag 3

Kunt u bij deze bedrijven/vergunningen aangeven wat de vergunde en de werkelijke uitstoot is (latente ruimte)?

Vraag 4

Kunt u bij deze bedrijven/vergunningen aangeven welke natuurgebieden het meest direct geraakt worden door de depositie?

Vraag 5

Kunt u bij elk van deze vergunningen aangeven wanneer de vergunning voor het laatst is herzien volgens de richtlijnen voor de beste beschikbare technieken (BBT/BREF) en tot hoeveel minder uitstoot dat heeft geleid?

Vraag 6

Kunt u bij deze bedrijven aangeven hoeveel directe werkgelegenheid hiermee is gemoeid?

Vraag 7

Kunt u deze vragen beantwoorden voor het commissiedebat Stikstofproblematiek van 31 maart?

Nader antwoord

Eerder vandaag heb ik u antwoorden doen toekomen op schriftelijke vragen van het lid Bromet (GroenLinks; 2022Z03334) over de top 100 stikstofbronnen. Het RIVM heeft mij vanavond geïnformeerd dat er abusievelijk onjuiste gegevens in de bijlage 2 (top 100 ammoniak) terecht gekomen zijn.

In de bijlage1 bij deze brief vindt uw Kamer een toelichting van het RIVM over waardoor de berekeningen onjuist zijn uitgepakt. Het RIVM heeft mij toegezegd om binnen een week een gecorrigeerde lijst toe te sturen. Ik zal die daarna zo spoedig mogelijk aan uw Kamer aanbieden. Mocht de brief vragen oproepen ben ik graag bereid dit nader toe te lichten aan uw Kamer.

Ik betreur uiteraard ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. Het RIVM heeft aangegeven deze fout te evalueren en zo nodig aanvullende maatregelen te treffen. Dit vind ik een goede zaak.


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven